Kings stout?


Många vet nog att CBS är ett av Amerikas största TV-bolag och ska utläsas Columbia Broadcasting System. Det var ursprungligen ett radiobolag, men står också för skivbolaget som fanns mellan 1962 och 1990, det heter numera Sony Music. Men bryggeriet Founder’s CBS är den sjätte och sista varianten i deras Barrel Aged Series, det kom hit första gången i februari 2018. Nu är det dags igen – den 18 januari, närmare bestämt.

CBS är en stout som föddes när de hittade några bourbonfat som tidigare innehållit kanadensisk lönnsirap. De fyllde dem med deras KBS (Kentucky Breakfast Stout) och efter ett första smakprov visste de att de kommit på någonting mycket speciellt: ”Rich maple syrup, roasted coffee and velvety chocolate meld together in what can only be described as a transcendental drinking experience”.

Och namnet var självklart: Canadian Breakfast Stout och vad passar väl då bättre än att pryda etiketten med en kanadensisk ridande polis? Självaste King kanske? Dave King som han hette, King of The Royal Mounted, en seriefigur skapad av westernförfattaren Zane Gray som publicerades mellan 1938 och 1955 och ritades av flera olika tecknare. Här i Sverige har serien varit en av trotjänarna i Fantomen, där den publicerades regelbundet 1950–59 och 1977–86, med enstaka inhopp år 2000 och 2010.

1961 kom King ut som egen serietidning i Sverige men endast ett nummer gavs ut. Den ingick även i Veckans Serier på 1970-talet. Det svenska namn som serien är mest känd under, ”King vid gränspolisen”, är dock felaktigt eftersom King inte arbetar som gränspolis utan som kriminalpolis vid den kanadensiska ridande polisen. Den svenska beteckningen kan komma från beskrivningen ”frontier police” (en beteckning för hela RCMP) där frontier står för ”gränsland” mer än ”nationsgräns”, det vill säga ”vildmarkspolis” och inte ”gränspolis”. Vid tiden för seriens tillkomst och de första översättningarna i Sverige så verkade dock polisstyrkan RCMP även som reguljär gränspolis i Kanada, även om det är svårt att se att King tjänstgör som specifikt gränspolis i serien.

Fast i årets upplaga har King försvunnit – bara hans häst finns kvar på etiketten. Och det efter det att RCMP skrivit till dem och påpekat att namnet faktiskt är belagt med copyright. Och att de också förbjuder all oauktoriserad användning av både namnet, märken och annat.

Founders CBS

Nr: 11444
ABV: 11,6 %
Pris: 77,90 kr
Volym: (35,5 cl)

Allt om Whiskys nyhetsredaktion sammanställer nyheter och annat läsvärt om whisky och öl. Har du något bra nyhetstips? Maila till info@tastynews.se så kanske vi publicerar ditt tips!