Röd jul med Martell


Jean Martell var född på Jersey och kom till Cognac 1715 när han var 21 år gammal. När han dog 1753 lämnade han efter sig en blomstrande cognacsverksamhet till änkan Rachel och deras två söner.

Tidigt insåg Martell att export till andra marknader än England var viktig. På 1770-talet exporterade man till det nya landet Amerika och i mitten av 1800-talet till Japan, Vietnam, Korea och även Kina.

Det som gör Martells cognac speciell är den stora andelen Borderies. Få andra cognacshus har lika stor andel Borderies som är Cognacs minsta cru med bara 4 000 hektar av totalt 80 000 hektar.

Jordmånen i Borderies består av småsten, lera och flinta vilket ger en lätt blommig karaktär.
Martell äger nästan cirka 450 hektar vingårdar, nästan uteslutande planterat med Ugni Blanc, men det täcker bara 25 procent av firmans behov. Resten av druvorna köper man in från över ettusen kontrakterade odlare.

Nu, lagom till jul, lanserades Martell VSOP Red Barrel – en cognac som lagras på
på äldre, sällsynta ekfat. Ekfatens ålder och lagringsegenskaper ger en röd nyans till cognacen. Det adderar en tydlig smak av gula plommon, aprikos, honung, persika och runda toner av söta kryddor.

–Numera dricker man inte cognac bara som en traditionell avec, utan även till mat eller i cocktails. En perfekt juldrink är till exempel en av våra signaturdrinkar ”Le Voyage des Amants”. Det är en frisk long-drink som får ett härligt djup från rooibos-te och ett friskt sting från ginger ale, säger Marina Misisca, Brand Manager för French Portfolio på Pernod Ricard Sverige.

Le voyage des amants

50 ml Martell VSOP Red Barrel
50 ml kallt rooibos-te
50 ml Ginger Ale eller Ginger Beer
Fyll ett highballglas med is och häll sedan i de övriga ingredienserna. Blanda och garnera med ett färsksnittat apelsinskal.

Martell VSOP Red Barrel

Nr: 81506
Pris: 699 kr
Volym: 70 cl

Etiketter

Allt om Whiskys nyhetsredaktion sammanställer nyheter och annat läsvärt om whisky och öl. Har du något bra nyhetstips? Maila till info@tastynews.se så kanske vi publicerar ditt tips!