Tamnavulin: En 25-åring från kvarnen på kullen


Speysidedestilleriet Tamnavulin satte igång 1966 och fick namnet efter byn som heter Tomnavulin – det är gaeliska förstås och betyder ”kvarnen på kullen” efter den kardningskvarn som ligger på destilleriområdet intill floden Livet – och har så gjort sedan 1560. Genom århundrandena var det dit de de lokala bönderna vände sig för att karda fårens ull.

Hur det sedan blev ett a istället för o i destillerinamnet har vi ingen aning om…
Produktionen har en kapacitet på cirka 4 miljoner liter om året, men det mesta går till Whyte & MacKays olika blends. Under tolv år var det stängt men öppnades igen 2007 när Whyte & MacKay köptes av indiska företaget United Spirits.

En annan indier i whiskysammanhang är ju legendariske Suhkinder Singh, känd för butiken The Whisky Exchange, men också för buteljeringsföretaget Speciality Drinks (Elixir Distillers). I november kom bland mycket annat en buteljering Tamnavulin 1992 (nr 80364, 70 cl, 1 598 kr) därifrån via importören Clydesdale. Nu den 19 december kommer ytterligare en, fast från 1991 den här gången. Den destillerades den 6 december 1991 och fat (Hogshead) 5852 buteljerades den 25 juli 2017 och då blev det totalt 124 flaskor.

Tamnavulin 25 YO
Nr: 83013
ABV: 46,9 %
Pris: 1 779 (70 cl)

Etiketter

Allt om Whiskys nyhetsredaktion sammanställer nyheter och annat läsvärt om whisky och öl. Har du något bra nyhetstips? Maila till info@tastynews.se så kanske vi publicerar ditt tips!