Emma tipsar: Två röksignaler i sann skotsk anda

Benromach 10 YO

Benromach lyckas alltid på något vis få till det. Destilleriet är dock lite bortglömt med jämna mellanrum i min whiskyhylla men jag blir lika glad varje gång de får komma fram. Det här är en välgjord 10-åring med en karaktärsrik ryggrad.

Doften är nötig och härlig. Fruktig och med en förnimmelse av frukost »Start«.
Smaken är karaktärsrik och fyller gommen med maltig intensitet. Den är fyllig och med en viss sötma som bärs upp fint av smaken. Torkad frukt och rökighet möter upp. Ett fint avslut av rostade nötter och lätt torv hänger kvar med whiskyn en bra stund i munnen. Vilken whisky!
Nr: 85019
Pris: 959 kr

Port Charlotte Heavily Peated 10 YO

Port Charlotte känner vi igen och likaså destilleriet, Bruichladdich, som producerar den. Port Charlotte har fått en ny flaska och på det viset tagit ett steg utseendemässigt från sin syster Bruichladdich. Det här är en kraftigt fyllig whisky med tydlig rökighet från torv. En maffig whisky i sann Islayanda. Redan 2006 lanserades den första Port Charlotte men inte förrän nu kommer man med en 10-åring. Äntligen!
Nr: 80616
Pris: 759 kr

Emma Andersson är chefredaktör på Allt om Whisky sedan 2008. Hon är utbildad på Restaurangsakademiens sommelierutbildning och har fått flera utmärkelser, bland annat Benromach Fellowship Award 2011 samt Honorary Stillmen of Benromach som första kvinna i Sverige.