Två nya tysta svenskar från Svenska Eldvatten


Imorgon onsdag 5 juni lanseras de nästa två buteljeringarna av ”Silent Swede”, en serie med svensk whisky från Svenska Eldvatten. Som namnet antyder är det en serie bestående enbart av whisky från ett svenskt numera nerlagt – eller tyst – destilleri.

Precis som de fyra tidigare släppen i serien så blir det även denna gång två släpp samtidigt: båda lätt rökiga och lagrade på fullstora 235- och 225-litersfat i 6 år respektive 7 år.
Silent Swede Virgin Swedish oak är lagrad på något så unikt som ett fat gjort av svensk ek. Lätt rökig på 16 ppm.
Silent Swede Ex-Sherry är lagrad på ett fat som tidigare innehållit sherry. Detta är ett av de största faten i serien och med sina 412 flaskor också den med flest flaskor. Lätt rökig på 16 ppm.

– Som vi nämnt tidigare så är whiskyn i Silent Swede från ett svenskt destilleri som var verksamt under en väldigt kort period. Tanken är en serie där vi buteljerat fullstora fat och genom detta skapa ett slags whiskybibliotek över destilleriet, säger Peter Sjögren.

– Mycket av whiskyn som tidigare kommit ut från detta destilleri har varit små privatfat och ofta med ganska kraftfull sherrykaraktär. Och nästan utan undantag helt lysande grejer. Vi kände att det vore roligt att visa bredden på destilleriet och släppa whisky från större fat, det är vad denna serie handlar om, säger Tommy Andersen.

Eldvatten Silent Swede ex-Sherry

Destillerad: september 2011
Buteljerad: april 2019
Alkoholhalt: 55,7 %
Nr: 85905
Pris: 995 kr (50 cl)

Eldvatten Silent Swede Virgin Swedish Oak

Destillerad: oktober 2012
Buteljerad: april 2019
Alkoholhalt: 64,4 %
Nr: 85353
Pris: 995 kr (50 cl)

Allt om Whiskys nyhetsredaktion sammanställer nyheter och annat läsvärt om whisky och öl. Har du något bra nyhetstips? Maila till info@tastynews.se så kanske vi publicerar ditt tips!