Cù Bòcan – En trio helvetshundar i ny design


Cù Bòcan (ska uttalas som “koo bok-uhn”), lär betyda något i stil med spöklikt sken eller spektra, och är namnet på en myt om en helvetshund eller dito best som i århundranden skrämt och förföljt invånare i den lilla Highlandbyn Tomatin. Särskilt många ögonvittnen finns det inte förstås men de som finns är givetvis så skrämmande man kan tänka sig.

Cù Bòcan är också namnet på en whisky som sedan julen 2005 varit ett pågående experiment som görs på Tomatin Distillery varje vinter då vattnet i den egna källan är perfekt för att göra en lättrökt högländsk single malt. Siktet är inställt på att prova hur olika fat kan kombineras och för att locka fram oväntade och ovanliga smaker. Vilka typer av fat Cù Bòcan ligger på är en väl förborgad hemlighet tills de lanseras, men det är troligt av vi kommer att få se en hel del ovanliga varianter de närmaste åren.

– När vi började destillera rökig whisky 2005 var det för att den skulle ingå i blended whisky. Men när den fått några år på nacken insåg vi att vi hade en högkvalitativ single malt. Och så föddes Cù Bòcan, har försäljningschefen Stephen Bremner berättat.

Den andra september släpps nu tre nydesignade Cù Bòcan Highland Single Malt varav två har fått mogna på mycket ovanliga fat. Tyvärr går bara en av dem att beställa hos Systembolaget från och med 2 september. De andra två, Creation #1 och Creation #2, kommer att erbjudas till några få krogar i landet. Vilka är inte känt i skrivande stund.

Cù Bòcan Signature på Systembolaget har mognat på bourbonfat, Oloroso sherryfat och amerikanska viteksfat. I en värld av hårdrökt whisky är Cù Bòcan Signature motsatsen. Den är lätt rökt till 15 ppm och rik på doft och smak från citrus och exotiska kryddor, och är lite överraskande söt.

Cù Bòcan Creation #1 är ett spännande experiment där man låtit whiskyn mogna på två fat som tidigare innehöll det mörka ölet Black Isle Brewery Imperial Stout och det söta vitvinet Bacalhôa Moscatel De Setúbal.

Cù Bòcan Creation #2 har legat på japanska shochufat och europeiska nya fat. Whiskyn beskrivs som livlig och smaken ska vara mycket ren med en blandning av rök och lime.

Cù Bòcan Signature

Nr: 86504
Pris: 549 kronor (70 cl)

Shochu (shååtjuu) är det japanska samlingsnamnet på ett antal destillerade spritdrycker med en lång och varierad historia.

Etiketter

Allt om Whiskys nyhetsredaktion sammanställer nyheter och annat läsvärt om whisky och öl. Har du något bra nyhetstips? Maila till info@tastynews.se så kanske vi publicerar ditt tips!