Sista gången för 12-åringen Nikka


Nu är det ett par år sedan pressmeddelandet från Nikka berättade att deras åldersmärkta whisky skulle försvinna. Det har den också gjort så när som på några allt mindre batcher som har dykt upp sedan dess. Mot den bakgrunden är det nu sannolikt sista gången vi ser tolvåriga Nikka i ett Systembolagssläpp.

Nikka 12 är en magnifik japansk blendwhisky som blandades första gången 2014. Whiskyn kommer från Miyagikyo utanför Sendai och blandas till största delen av destilleriets singelmalt, men också en mindre mängd Yoichi. Som mjukgörare används grainwhisky från Miyagikyos välkända Coffeypanna. Huvudråvaran i grainwhiskyn är majs som ger en rundare karaktär än västerländsk grain. Majsråvaran är en av de faktorer som gör japansk blended whisky så karaktärsfull och kanske huvudorsaken till att Nikkas blendsorter blivit så stora succéer.

The Nikka 12 Y0

Säljstart: Torsdag 29 augusti, webblansering kl. 10.00
Artnr: 40606
Pris: 1 249 kr
Alkoholhalt: 43 %
Blend: Maltwhisky från Miyagikyo, grainwhisky från Miyagikyo (Coffey Still) samt maltwhisky från Yoichi
Ålder: 12 år
Antal flaskor till Sverige: 300

Allt om Whiskys nyhetsredaktion sammanställer nyheter och annat läsvärt om whisky och öl. Har du något bra nyhetstips? Maila till info@tastynews.se så kanske vi publicerar ditt tips!