Sveriges bästa Gin & Tonic


För femte året i rad arrangerade Schweppes tävlingen Sveriges Bästa Gin & Tonic där hemmamixare och professionella bartenders tävlar i konsten att kittla smaklökarna med en G&T. Förstaplatserna gick till bartendern Aron Larsson Firouzbakhsh och hemmamixaren Örjan Westerlund.

Finalisterna i Schweppes tävling Sveriges Bästa Gin & Tonic antog utmaningen att låta både nya och traditionella smaker gifta sig i en innovativ GT, med recept som trots stort mått av kreativ höjd fortfarande skulle vara trogna originalet.

Årets finalister imponerade stort på juryn med läskande smaker och frestande garnityr. Allra bäst gick det för bartendern Aron Larsson Firouzbakhsh som kammade hem vinsten i bartenderkategorin med sin ”Pink on Pink”, och hemmamixaren Örjan Westerlund som segrade i kategorin hemmamixare med sin G&T-version ”Last night in Sweden”.

– Att jag vann känns överväldigande, men såklart väldigt kul! Jag brukar alltid komma tvåa men idag var det min tur, säger Aron Larsson Firouzbakhsh.
– Det var verkligen oväntat, roligt att juryn var djärv och valde mitt bidrag som gick utanför boxen, toppad med IPA, säger Örjan Westerlund.

Juryn bestod av mixologen och Schweppesambassadören Douglas Anasagasti, Omakas bryggmästare Hedda Spendrup och Nöjesguidens chefredaktör Pelle Tamleht. Konferencier var Jakob Sundin, medgrundare till den prestigefulla utmärkelsen Bartenders’ Choice Awards.

Bartendern Aron Larsson Firouzbakhshs G&T ”Pink on Pink”

Ingredienser:
5 ml picklad rabarberlag
50 ml Stockholms Bränneri Pink Gin
Schweppes Premium Mixers Tonic & Pink Pepper
Picklad rabarber

Glas: Klotglas med fot
Recept: Picklad rabarber och rabarberlag
1 dl ättiksprit (12 %)
2 dl strösocker
3 dl vatten
Rabarber
Gör en klassisk 1-2-3 lag. Koka upp ättika, vatten och socker. Rör tills sockret löser sig. Häll lagen över din rabarber. Låt kallna.

Fläderspray
Recept: Fläderspray
En knippe färsk fläder
Vodka
Placera flädern i vodkan. Låt kallinfusera i två dygn.
Tillredning:
Täck insidan av glaset med en lång bit picklad rabarber. Addera sedan isen och den picklade rabarberlagen. Häll i Stockholm Bränneri Pink Gin och toppa med Schweppes Premium Mixers Tonic & Pink Pepper. Spraya med fläderspray.

Hemmamixaren Örjan Westerlunds GT ”Last night in Sweden”

Ingredienser:
Grovt krossad is
5 cl Hernö Gin
2 cl mango & passionsfruktpuré
Schweppes Premium Mixers Tonic & Hibiscus
4 cl A Ship full of IPA
1 kvist rosmarin
1 kvist citronmeliss
Glas: Highballglas

Recept: Mango- och passionsfruktspuré
Mango
Passionsfrukt
Flädersaft
Limejuice
Ta lika delar av samtliga ingredienser och mixa ihop dessa till en slät puré.
Tillredning:
Ta rikligt med grovt krossad is i glaset. Fyll på med gin, mango & passionsfruktspuré och häll i Schweppes Premium Mixers Tonic & Hibiscus. Toppa med IPA:n och garnera med rosmarin och citronmeliss.

Allt om Whiskys nyhetsredaktion sammanställer nyheter och annat läsvärt om whisky och öl. Har du något bra nyhetstips? Maila till info@tastynews.se så kanske vi publicerar ditt tips!