Canaïma – gin från Amazonas


Canaïma är en högkvalitativ gin från Venezuela och ett projekt som producenten DUSA jobbat med i många år. DUSA ligger också bakom Diplomático som är ett av romvärldens mest prisade varumärken. Projektet karakteriseras av ett stort helhetstänk där man strävat efter att lämna ett så litet ekologiskt avtryck som möjligt.

Vid tillverkningen av Canaïma används 18 olika växter och frukter som macereras separat i kopparpanna. Varje batch omfattar endast 500 liter för att säkerställa att volymer och hantering av ingredienserna i tillverkningsprocessen blir korrekta.

Så många som 10 av de 18 växter som används för att tillverka Canaïma har sitt ursprung i Amazonas. Övriga växter är de som traditionellt används vid gintillverkning, bland annat enbär, koriander och apelsinskal.

Eftersom man vill undvika att påverka den ekologiska floran och den naturliga växtcykeln i Amazonas har man stor respekt för när skörden ska ske. Många av de växter som används är handplockade av lokalbefolkningen som i generationer skaffat sig unika kunskaper om när och hur varje växt eller frukt är som bäst att skörda.

DUSA har ett nära samarbete med Tierra Viva som är en venezuelansk organisation som strävar efter hållbar utveckling samtidigt som man försöker hjälpa lokalbefolkningen till ett bra liv som innebär jobb och entreprenörskap. 10 procent av intäkterna från Canaïma går tillbaka till organisationen och bidrar till att skydda det djupt rotade kulturarvet som fortfarande existerar i denna del av världen.

Canaïma

Nr: 82012
Pris: 459 kr (70 cl)

Allt om Whiskys nyhetsredaktion sammanställer nyheter och annat läsvärt om whisky och öl. Har du något bra nyhetstips? Maila till info@tastynews.se så kanske vi publicerar ditt tips!