Rockhyllan – mot världens bästa single malt


För ett år sedan satt de i en whiskypanel för Allt om Whisky, nu är de på väg att släppa en whiskey i Sverige. Allt om Whisky följde med Anders, Danne och Pastor André till Irland för att besöka The Spirit of Dublin, Teeling. Det var här de skulle finna whiskeyn som skulle få äran att bära deras namn: Rockhyllan. Vilken dröm!

Musik och whisky är inte så olika om man tänker efter. Precis som i whiskyns värld finns det musik för alla. Vi har perioder med favoriter vi fastnar för. Med jämna mellanrum provar vi något nytt som polarna tagit med sig till middagen eller AW:n (Afterworken).

Hela Irland har en nära kontakt med musik. Det känns som hela landet lever och andas musik. Man möter den på gatan, på den lokala puben och visst känner vi igen en del av de irländska banden eller musikerna: U2, The Cranberries, Thin Lizzy, Van Morrison och The Pogues med flera?

Killarna från Rockhyllan träffade varandra när de jobbade på radiostationen Bandit Rock en gång i tiden. Där konstaterade de snabbt att vänskapen inte bara behövde stanna innanför kontorsväggarna utan de ville bygga vidare på sin vänrelation även på fritiden. Ett vänligt, skojfriskt gäng med skön stil.

Dagligen finner man roliga och bra podcasts man inte hade en aning om fanns. Idag finns det poddar om allt möjligt. Just Rockhyllan har ett lättsamt, roligt sätt att samlas kring seriösa ämnen från musikens alla hörn. De bjuder in gäster i varje program och det har varit allt ifrån legenden Jerry Williams till Dregen. Ja, även undertecknad och Allt om Whiskys skribent David Mortimer-Hawkins har varit där. Allt om Whisky kom i kontakt med killarna i Rockhyllan för något år sedan då de var med i en provningspanel för tidningen. Då provades det BourbonAkkurat och sedan har kontakten hållits igång och planer har smitts. Det är väl på tiden att ni får lära känna dem ännu bättre och se vad de hade för sig i våras på den gröna ön Irland.

På bästa manér försökte vi ställa ett par goa frågor till dem för er skull innan resan begav sig. Häng med här i svängarna för så här svarade de:

Hur kom ni på idén med att starta en pod tillsammans?
– Under en gemensam utekväll frågade Dannes fru varför vi inte hade någon podcast. Eftersom vi inte hade något bra svar på det, så tänkte vi att vi helt enkelt får starta en! Vi kan med facit i hand säga att det är bland det bästa vi gjort!

Var har ni vuxit upp? 
Grabbarna svarar för sig själva lite putslustigt.
Anders Hafslund: Sveriges 13:e fulaste stad 2018: Katrineholm! Där man byter tåg du vet.
Danne McKenzie: Hårdrocksmetropolen Upplands Väsby.
Pastor André: Sveriges svar på Transsylvanien tillika total brist på hårdrock i betongen: Sätra.

Vad betyder musik för er?
Anders Hafslund: Det genomsyrar och påverkar det mesta i min vardag egentligen. Till och med när jag sitter på motorcykeln är motorljudet som musik för öronen!
Danne McKenzie: I princip allt jag gör för att livnära mig innefattar musik på ett eller annat sätt, så det betyder enormt mycket. 
Pastor André: Det är mitt elixir för välmående! Ljud är så förknippat med känslor och minnen att allt som har med musik att göra skapar någonting inom dig. Kan till och med uppskatta vad musik jag ogillar väcker inom mig. Som sagt, känslor!
Efter lång planering och mycket som ska stämma är det dags för avresa för killarna tillsammans med Allt om Whisky. Att få chansen att sätta sitt namn på en whiskey som ska buteljeras för Sverige är fortfarande väldigt ovanligt och få förunnat. Att dessutom få vara med aktivt under urvalet av faten är extremt ovanligt.

Hur känns det inför resan och att få välja en whisky som ska buteljeras för Sverige? 
Anders Hafslund: Galet kul! Med tanke på tidigare provningar så verkar vi ha ganska lika smak inom Rockhyllan och det bör ju vara en fördel. Annars kommer det avgöras genom armbrytning!
Danne McKenzie: Det känns riktigt coolt! 
Pastor André: Har inte fattat det än! Väck mig inte om jag drömmer!

Teeling destilleri är ett modernt sådant mitt i området Liberties i Dublin. Destilleriet öppnade portarna 2015. Familjen Teeling är inte vilken familj som helst, de har på olika sätt varit involverade i whiskytillverkning sedan 1782 när Walter Teeling byggde ett litet destilleri på Marrowbone Lane i Dublin.

När Rockhyllan besökte Teeling fick de verkligen lära känna whiskeyn utan och innan. Chris Hayes, en fantastisk kunnig ung kille med huvudet på skaft, tog dem runt hela produktionen. De fick ett innerligt samtal med destillerichefen Alex Chasco och Rockgänget fick lära känna både honom, tankarna och upplägget kring den prisade irländska whiskyn.

Precis innan besöket fick destilleriet ta emot den prestigefyllda utmärkelsen World Whiskies Awards i kategorin Best Single Malt för sin 24-åriga single malt. En elegant whiskey som är lagrad på bourbonfat i 21 år innan den avslutas i Sauternesfat.

Nu tillbaka till resan och grabbarna grus. En halvdag i lagerhuset full av klättrande över fat och verktyg gav Anders, Danne och André en bra bild över vad Teeling står för. Dagen kan ha haft spår av whiskey och tur är väl att slutvalet gjordes i destilleriets lugna vrå och inte i det kalla lagerhuset.

Av ett antal fat togs sedan en favorit ut. Det behövde aldrig komma till armbrytning som Anders befarade. När väl valet var gjort var det som att den något nervösa stämningen innan var som bortblåst. Poletten ramlade ned för dem att de faktiskt nu hade valt. Glädjen var fullständig och alla vi som var med i rummet fick ståpäls. Darran Lovely, Europeisk försäljningschef för Teeling, var med i bakgrunden vid valet. Han hade tidigare under resan blivit intervjuad av Rockhyllan och vilken klippa som planerat ihop den stinna och roliga resan. På Facebook skrev han så här efter resan:

The result was possible one of the the best experiences we’ve had, with many memorable moments from the distillery in downtown Dublin to our maturation warehouses on the stunning Cooley peninsula…

Resan var fylld av ny whiskykunskap, produktionshemligheter och provsmakning. Det hanns med lite turistande av Dublin och kulinariska upplevelser också. Att Darran Lovely fick med Allt om Whisky och Rockhyllan på ett »silent disco« var kanske det mest otippade. En upplevelse ingen av oss kommer att glömma. Ett tyst rum fullt med folk i hörlurar med olika musik. Ja ni förstår säkert.

Vad tyckte ni om resan och vad är ert roligaste minne?
Anders Hafslund: Det var fantastiskt! Sköna människor, god whiskey och allt som allt en upplevelse jag aldrig kommer glömma. Vi hade mest kul hela tiden och att klättra runt bland 10 000 tunnor var riktigt ballt men.… Vi höll vi på att garva ihjäl oss när vi körde »Silent disco« på Whelans i Dublin. Vilken sjukt dum men kul grej!
Danne Mckenzie: Resan var fantastisk! Det var mycket som var roligt som utekvällen med silent disco (en helt klart surrealistisk upplevelse). Annars var det väldigt intressant med rundturen i destilleriet och att få komma till lagret där de förvarar alla fat var häftigt. Att sedan få utföra en Kiss of Life på ett av faten var något utöver det vanliga. Och att få välja ut en Rockhyllan Whiskey bland ett gäng olika fat var ju såklart skithäftigt. Det finns många roliga minnen från resan. 
Pastor André: Ge mig plural på roligaste minnen ty många finns det att återberätta. Jag menar, jag smakade 21 olika whiskeys på två dagar… Att få skratta kopiöst och samtidigt få ta del utav hantverket »whiskey« är någonting jag för alltid kommer bära med mig.

Nu hann killarna inte runt så mycket i Dublin under de få dagar de var på plats eftersom fokus var Teeling och valet av fat. Men på något sätt har staden satt sina spår trots allt. Efter ett snabbstopp på en pub som hade traditionell irländsk livemusik sa Anders Hafslund:
– När någon knackar dig i ryggen på puben för att tala om att det finns lediga platser längre in, det är sånt jag tycker om.
Danne önskar att åka tillbaka och få göra en grundligare rundtur av stan och André sa senare:
– Första men definitivt inte sista gången jag besöker ön! Otroligt levande musikkultur som genomsyrar hela folket och staden. Att gå på puben har fått en helt ny mening! Så länge jag slipper köra bil i stan kommer jag utan tvekan spendera mer tid där.

Hur var besöket på Teelings? Skulle ni rekommendera andra att besöka destilleriet?
Anders Hafslund: Grymt! Snyggt ställe och riktigt bra rundvandring. Glöm inte att testa deras Irish Coffee på vägen ut, ta mig tusan den bästa Irish Coffee jag provat. 
Danne Mckenzie: Jag tyckte verkligen att en rundtur i destilleriet är att rekommendera om man är intresserad av whiskey. Vår guide, Chris Hayes, var verkligen kunnig i ämnet och tog oss runt på ett lättsamt och informativt sätt. 
Pastor André: Ursäkta min danska men för helvete vilken professionalitet som uppvisades från samtliga på destilleriet. Med kunskap, äkta genuin vänlighet och framförallt irländarnas berättarförmåga gjorde besöket väldigt lyckat.
Det var spännande att se hur maskineriet fungerar. Jag har annars en förkärlek att lukta på ting, alltifrån spritpennor, höstlöv och tydligen olika typer av korn. Det fanns det gott om på destilleriet!

Hur var det att få chansen att välja ett eget whiskeyfat?
Anders Hafslund: Jag tror att vi alla tre fick gåshud när vi väl insåg att valet till slut var gjort och att vi hade hittat en whiskey som kändes helt rätt. Man kan ju sitta och bara dofta på den en hel kväll! 
Danne Mckenzie: Det var som jag sa tidigare skithäftigt. Det var både roligt men även svårt. Svårt i bemärkelsen att försöka utröna nyanserna i de olika sorterna och att försöka hitta vad det är som en själv verkligen tycker om. Vissa var ju rätt snarlika. Och att sedan försöka komma överens om vilken vi skulle välja som Rockhyllan Whiskeyn var inte det lättaste. 
Pastor André: Hade jag inte fått ta del utav bild och ljudbevis hade jag knappt trott att det inträffat! Vilken ynnest att få en del utav detta storslagna. Skrytnivån bland vänner och bekanta har varit hög sedan jag kom hem.  

Kommer ni att berätta om er resa i er podcast Rockhyllan? Hur hittar man er?
Anders Hafslund: Det blir ett eget avsnitt om resan! Finns där man hittar poddar, bland annat Spotify, iTunes, I Like Radio eller Acast. Där man hittar poddar helt enkelt. 

Glöm inte kika in på Rockhyllans Instagram och Facebook så ni inte missar när deras podcast kommer ut.
Det single cask som Rockhyllan har valt ut från Teeling kommer att lanseras i höst. Vad det är för fat de har valt ut får ni veta senare. Följ Allt om WhiskyFacebook och Webben så kommer ni få veta så fort lanseringsdatumet är satt och klart. Spännande eller hur? Det tycker vi med.

Emma Andersson är chefredaktör på Allt om Whisky sedan 2008. Hon är utbildad på Restaurangsakademiens sommelierutbildning och har fått flera utmärkelser, bland annat Benromach Fellowship Award 2011 samt Honorary Stillmen of Benromach som första kvinna i Sverige.