Kornog – rökigt från Bretagne

Jean Donnay

Vi har i vår tidningsupplaga följt det franska destilleriet Glann Ar Mor sedan 2009, då fanns endast en whisky därifrån som man var tvungen att privatimportera. Sedan dess har massor hänt (bland annat en konkurs och en rekonstruering av företaget) men nu idag kom tre whiskies från Bretagne.

2014 hade vi en artikel av Hasse Nilsson om Glann Ar Mor och där skrev han så här:
”I mitten av 1990-talet var Jean Donnay chef på en av Paris flashiga reklambyråer med Audi, Cartier-klockor och många av de heta märkena i Paris jetsetliv på kundlistan. En höstdag fick han nog, tog hustru Martine och sin ettåriga dotter, lämnade världsmetropolen och flyttade ut till kusten. Han ville göra whisky.

– Jag var besatt av idén att göra whisky, och dessutom ekonomiskt galen, tokig sa våra vänner, men har man en dröm om vad man vill göra i sitt liv så är man dum om man inte följer den.”

Det som kännetecknar Glann ar Mor, som betyder ”Vid havet” på bretonska, är i hög grad det traditionella hantverket. Bland annat värms de små pannorna i ”ultrarapid” på gammalt vis, med en öppen gaslåga (direkteldade pannor har för längesedan rationaliserats bort i Skottland) och spriten kyls försiktigt med worm tubs, det vill säga den ursprungliga typen av rörkylning. Jäskaren är av trä, som i gamla dagar, jästiden är gammalmodigt långsam, ända in i malolaktisk fas och årskapaciteten ungefär lika stor som vad moderna skotska destillerier spottar ur sig på någon dag.


Glann ar Mor håller sig till två recept, dels ett orökt som buteljeras under destillerinamnet och dels den rökiga varianten Kornog, som betyder ”västvind”, och som görs på hårt rökt (ca 40 ppm) malt.

Whiskyn är varken kylfiltrerad eller färgad och har väckt stor uppmärksamhet i internationella whiskysammanhang.

Glann Ar Mor Maris Otter Barley

Artnr81522
Pris: 1 154 kr
Alkoholhalt
: 46 %
Ursprung: Bretagne, Frankrike
Typ: Single Malt Whisky
Malt: Maris Otter, orökt
Buteljerad: 2016
Fat: Bourbonfat
Antal flaskor till Sverige: 17

Kornog Roc’h Hir Bourbon Barrel

Artnr88205
Pris: 1 088 kr
Alkoholhalt: 46 %
Ursprung: Bretagne, Frankrike
Typ: Single Malt Whisky
Malt: Hårt rökt malt, cirka 40 ppm
Buteljerad: 2016?Fat: Bourbonfat?
Antal flaskor till Sverige: 38

Kornog Pedro Ximenez Finish 2016

Artnr83483
Pris: 1 145 kr
Alkoholhalt: 46 %?
Ursprung: Bretagne, Frankrike
Typ: Single Malt Whisky
Malt: Hårt rökt malt, cirka 40 ppm
Buteljerad: 2016
Fat: Ex Bourbonfat, Singlefat
Antal flaskor till Sverige: 26

Allt om Whiskys nyhetsredaktion sammanställer nyheter och annat läsvärt om whisky och öl. Har du något bra nyhetstips? Maila till info@tastynews.se så kanske vi publicerar ditt tips!