Rozelieures – rökig, sherrylagrad fransos


Symposion House of Taste har inlett ett samarbete med franska whiskydestilleriet Rozelieures (uttalas Roselljör) som anses som ett av de mer intressanta destillerierna bland ”nya världens” whiskyländer. Destilleriet ligger i den lilla byn Rozelieures i Lorraine-regionen, uppe i Frankrikes nordöstra hörn vid Alsace.

Historiskt var området länge en tysk delstat (Elsass Lothringen) där den tyska traditionen att destillera vin och frukter alltid varit stark. Lorraine är berömt för sina krikon, som kallas Mirabell och av dessa destilleras ett slags plommon eau-de-vie. Familjen Grallet har destillerat sådan sprit sedan slutet av 1800-talet. 2000 beslutade Hubert Grallet och hans svärson Christophe Dupic att börja göra whisky. De var båda passionerade whiskyvänner och hade rest runt bland skotska destillerier åtskilliga gånger.

Rozelieures är ett litet destilleri men är ändå det största och mest säljande i Frankrike. Man är helt självförsörjande på energi via en egen biogasanläggning. Man odlar sitt eget korn på 300 hektar och har sedan 2018 en golvmältningsanläggning med en kapacitet på 2 000 ton. Detta gör Rozelieures till ett destilleri som i stort sett är självförsörjande på korn, malt och energi. Den 2 mars lanseras Rozelieures Fumé Collection, på den svenska marknaden.
Kanske är det värt att tillägga att Fumé är franska och betyder rök.

Rozelieures Fumé Collection

Säljstart: Måndag 2 mars, 178 butiker samt webblager
Artnr: 213401
Pris: 599 kr
Alkoholhalt: 46%
Ursprung: Rozelieures, Lorraine, Frankrike
Malt: Korn från egna odlingar. Egenmältad och torvrökt till cirka 20 ppm.
Vatten: Källvatten från Vogeserna
Jäsning: Dubbel jäsning. 48 timmar i stängd tank + 48 timmar i öppet jäskar, upp till cirka 7-8 % ABV.
Destillation: Dubbeldestillation i kopparpannor (alambic charentais)
Fat: 100% sherryfat, ex Oloroso & ex Pedro Ximénez
Ålder: Anges ej
Antal flaskor till Sverige: Fast sortiment

Allt om Whiskys nyhetsredaktion sammanställer nyheter och annat läsvärt om whisky och öl. Har du något bra nyhetstips? Maila till info@tastynews.se så kanske vi publicerar ditt tips!

Verifierad av MonsterInsights