Paul Johns sherrybomb från Goa


För ett tag sedan lanserades indiska sherryskönheten Paul John Pedro Ximénez på Systembolaget. Nu kommer syskonet: Paul John Select Cask Oloroso.

Oloroso och Pedro Ximénez (PX) är mörka, fylliga och smakrika sherrysorter. Oloroso är torr medan PX är söt och simmig. Båda sorterna bidrar till att utveckla mäktig, fruktig, vinös och mörk whisky. Olorosofat är den överlägset vanligaste typen av sherryfat i de skotska lagerhusen.

När Paul Johns singelmaltwhisky dök upp på den europeiska marknaden slog den mer eller mindre knockout. Den unga tropiklagrade whiskyn (John Distilleries grundades så sent som 1992) har en tuff ungdomstid i indiska Goa. Det tropiska klimatet ger en angel’s share som emellanåt når upp emot tio procent. Men det innebär också att påfrestningarna i faten ger en snabb mognad och whiskyn blir trots sin ungdom imponerande välvuxen.

Förutom lagringen i det tropiska klimatet skiljer sig Paul John från den europeiska whiskyn genom att man använder sexradigt indiskt korn som odlats långt upp i landet, ända upp mot Himalayas sydsluttningar. Det sexradiga kornet ger tack vare sin höga proteinhalt en whisky med hög viskositet och en smörig munkänsla. Destilleriet själva lyfter också fram sitt vatten som en avgörande framgångsfaktor. Det är regnvatten som faller i bergen utanför Goa och som egentligen är själva orsaken till att destilleriet byggdes just där.

Paul John Select Cask Oloroso har fått sju års tropisk lagring i Goa, varav de första fem åren på ex Bourbonfat och de avslutande två på Olorosofat. Det är en helt orökt whisky, som buteljerats vid 48 procent.

Paul John select cask oloroso

Artnr: 4072201
Pris: 798 kr
Alkoholhalt: 48%
Ursprung: Goa, Indien
Typ: Indian Single Malt Whisky
Malt: Orökt malt av 6-radigt korn från norra Indien
Jäsning: 55-60 timmar upp till cirka 5 % ABV
Destillation: Dubbeldestillation i indisktillverkade kopparpannor
Buteljerad: 2019
Ålder: Anges ej på etiketten (inofficiellt 7 år)
Fat: 5 år på ex-Bourbonfat samt 2 år på ex-Olorosofat
Övrigt: Ingen kylfiltering, inga tillsatta färgämen
Angel’s share: Cirka 8 %
Totalt antal flaskor: Anges ej
Antal flaskor till Sverige: 660

Allt om Whiskys nyhetsredaktion sammanställer nyheter och annat läsvärt om whisky och öl. Har du något bra nyhetstips? Maila till info@tastynews.se så kanske vi publicerar ditt tips!