Tre nya Islay från Vintage Malt

Vintage Malt Whisky Company i Glasgow är företaget bakom Cooper’s Choice och populära The Ileach. Få oberoende buteljerare kan visa upp en lika gedigen cv när det gäller att buteljera Islaywhisky. Nu lanseras ytterligare tre Islaybuteljeringar: två med finish på starkvinsfat och en från hemligt destilleri.

Caol Ila Smoke & Sherry

Caol Ila smoke & sherry

När rök och sherry dundrar in över smaklökarna kan det bli en vådlig och gropig resa. De två smakmässiga storheterna är inte alltid i fas med varandra och risken för kollision är hög. Men när samspelet fungerar är det en hisnande upplevelse som gör whiskyentusiasterna saliga. I denna högoktaniga Cooper’s Choice på 57 % möter en hårt rökt Caol Ila ett fruktigt och blommande sherryfat – spänn fast säkerhetsbältena.

Caol Ila Smoke & Sherry, Oloroso Sherry Cask Finish, Cooper’s Choice

Säljstart: Tisdag 2 juni, utvalda butiker
Artnr: 40750
Pris: 799 kr
Alkoholhalt: 57 %
Buteljerad: 2020
Ålder: Anges ej
Fat: American Oak + Oloroso Sherry Cask Finish, Cask No. 9724
Totalt antal flaskor: 700
Antal flaskor till Sverige: 360

Smaknot:
Doft: Barbecue-rök, nygrillat bacon och lager av sherry
Smak: Söt sherry, läder, stor kropp med tobak, rök och frukt
Eftersmak: Ganska oljig, rök, tjära, och lite björkvedsaska i avslutningen

Bunnahabhain Sweet & Smoky

Bunnahabhain sweet & smoky

Muskatdruvan är en av världens mest spridda druvor och används ofta till söta dessertviner. Att lagra whisky på muskatfat är däremot relativt ovanligt. Det har dock visat sig bli en lyckad och annorlunda kombination de få gånger så har skett. I Cooper’s Choice-serien har familjen Crook nu tappat upp en hårt rökt ”Bunna” som slutlagrats på just moscatelfat.

Bunnahabhain Sweet & Smoky, Moscatel Cask Finish, Cooper’s Choice

Säljstart: Tisdag 2 juni, utvalda butiker
Artnr: 40749
Pris: 799 kr
Alkoholhalt: 57 %
Buteljerad: 2020
Ålder: Anges ej
Fat: American Oak + Moscatel Cask Finish, Cask No. 007
Totalt antal flaskor: 300
Antal flaskor till Sverige: 282

Smaknot:
Doft: Intensiv rök, mörka bär, tropiska frukter
Smak: Tjärig och lite sotig, mörka körsbär, lakrits, söt malt och rök
Eftersmak: enastående lång, torv, aska och söta frukter

Kilnaughton Secret Islay

Kilnaugthon secret islay

Kilnaugthon är en så kallad Mystery Malt. Vintage Malt Whisky Company har fått fylla fat mot löfte om att inte tala om vilket destilleri det är frågan om. Destilleriet slår på så sätt vakt om sitt varumärke och sina egna buteljeringar. Men det brukar ofta finnas ledtrådar i de ”mystiska” namnen som gör att man med lite efterforskningar kan lösa gåtan. Kilnaughton heter bukten väster om Port Ellen som huserar en av Islays vackraste stränder. Här ligger de tre klassiska sydkustdestillerierna Ardbeg, Lagavulin och Laphroaig bara några kilometer från varandra. Mer ledtrådar än så bjuder inte Vintage Malt på, men de medger att whiskyn kommer från ett av öns mest berömda destillerier och att malten är hårt rökt, någonstans mellan 35 och 40 ppm. I det här fallet har man för första gången i Vintage Malt Whisky Company’s historia valt att lägga den rökiga råspriten på ett rödvinsfat från spanska Rioja.

Kilnaughton Secret Islay, Rioja Cask Matured Cooper’s Choice

Säljstart: Tisdag 30 juni, utvalda butiker
Artnr: 40751
Pris: 749 kr
Alkoholhalt: 57%
Ursprung: Islay, Skottland
Typ: Single Malt Scotch Whisky
Buteljerad: 2020
Ålder: Anges ej
Fat: Rödvinsfat från Rioja, Cask No. 252
Totalt antal flaskor: 310
Antal flaskor till Sverige: 300

Smaknot:
Doft: Stor brasvedsrök, karamelliserade frukter och lätt oljig
Smak: Fyllig torvrök, läder, kryddig, söt malt och söta frukter
Eftersmak: Lång och rökig, aska, torv och en betagande fruktig ek

Benromach organic

Benromach Organic

Att göra en ekologisk whisky är komplicerat och kräver god framförhållning. Det handlar inte bara om att använda ekologiskt odlat korn och ekologisk jäst. När kraven är rigorösa måste också ekfatens tidigare innehåll ha varit ekologiskt certifierat. Att lagra whiskyn på begagnade bourbon- eller sherryfat blir därför ganska besvärligt om man ska uppfylla kraven.
Benromach Organic var, när den ursprungligen lanserade 2006, den första whiskyn som EKO-certifierades av brittiska Soil Association (motsvarar ungefär vår KRAV-märkning). Benromach Organic är en fullt ut ekologisk whisky som görs av ekologiska skotska ingredienser och lagras på helt nya amerikanska ekfat. Whiskyn är dessutom helt orökt och ger därför en annan smakbild än Benromachs övriga buteljeringar.
Denna buteljering har några år på nacken och finns inte längre tillgänglig på marknaden. Symposion har plockat fram 148 flaskor ur deras gömmor.

Benromach Organic 2010
Säljstart: onsdag 10 juni (BS)
Artnr: 82725
Pris: 584 kr
Alkoholhalt: 43 %
Malt: Orökt malt av kornsorten Concerto.
Vatten: Chapelton Spring, Romach Hills
Jäsning: 72-120 timmar i jäskar av europeisk lärk. Cirka 11.000 liter stora. Använder både bryggeri- och destillerijäst.
Destillation: Två ångeldade pannor. Lökformad wash still laddas med 7.500 liter vört som ger 2.500 liter low wine med en alkoholhalt på 20-23%. Lökformad spirit still (med boiling ball) laddas med 5.000 liter. 20 minuter foreshots. Cutting pints: 73%-60,8% ABV. Ger 900 liter new make med alkoholhalt på cirka 70%.
Destillerad: 2010
Buteljerad: 2016
Fat: American Virgin Wood
Antal flaskor till Systembolaget: 148

Smaknot:
Doft: Vanilj, kola och fruktiga toner med banan och päron.
Smak: Söt och fruktig, mogen banan, pepprig, frisk och maltig. Med vatten kommer inslag av kaffe och kokos, tropiska frukter, lite chili och mörk choklad.
Eftersmak: Lång och varm med en mjuk avrundad gräddig ton.

Benromach gift pack

Benromach Gift Pack – 3 x Benromach

Benromach Gift Pack är en möjlighet att skaffa sig en uppfattning om vad Benromach förmår. Det är en trepack som består av de tre smaklinjer som gör Benromach till ett unikt destilleri med sin old school Speysidestil. Innehåller 3 x 20 cl med ekologiska Benromach Organic Special Edition, den klassiska och så prisbelönta Benromach 10 YO samt den hårt rökta (53ppm) Benromach Peat Smoke.

Benromach Gift Pack

Säljstart: onsdag 10 juni (BS)
Artnr: 84031
Pris: 509 kr
Antal till Systembolaget: 67

Allt om Whiskys nyhetsredaktion sammanställer nyheter och annat läsvärt om whisky och öl. Har du något bra nyhetstips? Maila till info@tastynews.se så kanske vi publicerar ditt tips!