Rockhyllan krönika: Vilken är din favoritlåt?


Dagligen finner man roliga och bra podcasts man inte hade en aning om fanns. Idag finns det poddar om allt möjligt. Just Rockhyllan har ett lättsamt, roligt sätt att samlas kring seriösa ämnen från musikens alla hörn. De bjuder in gäster i varje program och det har varit allt ifrån legenden Jerry Williams till Dregen. Rockhyllan görs av Anders Hafslund, Danne McKenzie och André Warnie. Förra året var Allt om Whisky med dem till Teeling Distillery i Dublin när de sökte efter sin egen whiskey. Här är deras andra krönika.

Vilken är din favoritlåt?

En nästan omöjlig fråga att svara på. Att bryta ner all den musik som finns i alla otaliga genrer, till en enda komposition. Min favoritlåt? Går det ens? Det varierar med sinnesstämningen och vad du vill få ut av det du lyssnar på.

Ibland vill du muntras upp och ibland vill du kanske ha något som känns mörkt och tungt. Det finns ju musik för nästan alla tillfällen. Något som en dag känns helt rätt passar en annan dag inte alls bra. Och tvärtom, förstås.

På samma sätt kan det vara med whisky. Det är svårt att välja ut en enda favorit. Det beror så mycket på tillfället. Ska det vara som avec till kaffet och chokladtårtan på finmiddagen, som tilltugg till ölen på aw:n eller är det som något värmande i fickpluntan på vinterpromenaden? Det finns tillfällen för alla olika sorter av den ädla drycken.

Självklart finns det några kandidater till förstaplatsen men det är svårt att välja ut en vinnare.
Finns det rätt och fel? Såklart inte. Det handlar ju om tycke och smak. Somliga gillar koriander, andra inte. En del vill ha ketchup till oxfilén och några vill ha socker på popcornen. Men det är ju det som gör det så roligt. Att det finns så många variabler och differenser. Vi är alla olika med olika preferenser om vad vi tycker om och när. Vissa saker kanske du inte gillade vid första tillfället men med tiden så ändras smaklökarna.

Tyckte du om kaffe första gången du provade? Eller whisky för den delen?
Precis på samma sätt kan det vara med musik. Det är ju inte alltid att musiken som sätter sig direkt håller i längden och ibland så är det tillfället som återigen spelar in ifall du är mottaglig för att ta till dig vad du lyssnar på. Med rätt sällskap (och kanske rätt substans i glaset) passar musiken du inte fick feeling för vid första lyssningen som en smäck.
Alla favoritskivor var inte helt självklara från början.

Ibland måste man lära sig.
Och på frågan om vilken som är din favoritlåt så kan du ju alltid svara som Danne McKenzie: Bailando med Paradisio, såklart!

Du hittar Rockhyllan där poddar finns (som på Spotify eller Apple Podcasts) och på Facebook.

Allt om Whiskys nyhetsredaktion sammanställer nyheter och annat läsvärt om whisky och öl. Har du något bra nyhetstips? Maila till info@tastynews.se så kanske vi publicerar ditt tips!