Swedish Whisky girl: Engelsk Whisky att hålla koll på

Swedish Whisky Girl Moa Nilsson. Foto: Regenweibchen Photography

I nummer 6 förra året hade vi ett reportage om den whiskyintresserade Moa Nilsson – tjejen som följde sina intressen, flyttade runt till spännande platser och länder. Hon pluggade utomlands och till sist fann hon ro i Edinburgh, Skottland. Idag bloggar hon under namnet Swedish Whisky Girl, där man kan följa hennes passion och whiskyresa genom vardagen så väl som till helgerna. Vi har frågat henne om vi får chansen att prata med henne några gånger under året och lyfta lite tankar, tips och idéer med henne.

Har det har funnits något speciellt på senaste tiden som fångat ditt intresse i whiskyvärlden?
– Skottland må vara den del av Storbritannien som satt whisky på kartan för många, men söderut i England finns numera ett växande antal mycket intressanta destillerier. Även om de hade ett långt uppehåll i över 120 år och att de bara nyligen började producera whisky igen 2006 så finns det redan 24 engelska whiskydestillerier.

Är det några du speciellt håller ett vakande öga på just nu?
– Först och främst kan jag inte låta bli att nämna The English Whisky Company. Det var företaget som var det första att starta upp ett whiskydestilleri i England på 120 år. De har både rökt och orökt whisky i sin repertoar och erbjuder även grainwhisky och whiskylikörer. Den whisky som tilltalat mig mest därifrån var den relativt nylanserade Cabernet Sauvignon som hade trevliga inslag av jordgubbar, cederträ och honung.
Ett annat destilleri, som för mig har stuckit ut i mängden, är Cotswolds Distillery. Deras Peated Cask Single Malt är en fruktig singel malt med inslag av päron och söta äpplen och har en fräsch, lätt och vårig rök.

Du som besökt en hel del skotska destillerier, är det något som du tycker skiljer dem åt allmänt?
– Eftersom England är sitt eget whiskyland så är de inte bundna av samma regler som gäller i Skottland. De flesta destillerier som jag kommit i kontakt med verkar ändå vilja följa de skotska riktlinjerna som att de till exempel lagrar whisky i åtminstone tre år och använder primärt kornmalt till sin single malt. En skillnad är dock att den single malt som produceras i England inte behöver destilleras i enbart Pot Stills utan även i Kolonnpanna. Spirit of Yorkshire är ett exempel där man använder både och för att kunna producera två olika stilar av råsprit. Min personliga favorit är deras andra lansering Filey Bay Second Release som lagrats på till största del ex-bourbon fat.

Har du något annat förslag på saker man inte får missa när vi pratar om engelsk whisky?
– Då vill jag nämna Lakes Distillery. Om du gillar att lyssna på whiskymakare som är passionerade och väldigt nördiga borde du kolla upp Dhavall Gandhi, som är deras så kallade Whisky Maker, som tidigare även arbetat för The Macallan. Han har ett lite annorlunda sätt att fokusera på sin whisky där råspriten »designas« för att anpassas efter faten istället för att faten införskaffas för att passa råspritens karaktär, vilket i regel är normen. Whiskystilen från detta destilleri kan även vara något för dem som gillar en tydlig sherryinfluens i sin whisky. Whiskymakers Reserve-serien har ett tydligt avtryck från olika sherryfat men även en del vinfat.

Swedish Whisky Girls tips på engelsk whisky just nu

The English – Cabernet Sauvignon 46%

Här har whiskyn flyttat hem från ena fatet till det andra under sin livstid. Man har använd olika amerikanska fat men även fat som innehållit Cabernet Sauvignon för att uppnå sin slutgiltiga smak och stil.

Cotswolds Distillery – Peated Cask Single malt 59,3%

Deras Peated Cask Single Malt produceras i små batcher och man använder sig till 100 % av lokal malt från området. Enbart traditionellt golvmältat korn får chansen att vara med i produktionen. För att få den lättsamma och inte överdådiga rök-karaktären får whiskyn vila i fat som innehållit rökig whisky tidigare. Destilleriet väljer att inte filtrera eller tillföra några färgämnen.

Sprit of Yorkshire Distillery – Filey Bay Second Release 46%

Här har man använt en kombination av Pot Still-destillat tillsammans med kolondestillerat. Lagringen sker i olika bourbonfat som sedan förs ihop med ett fat med sherryfatlagrad whisky. Endast 6 000 flaskor producerades av denna.

Lakes Distillery – The Lakes Single Malt Whiskymaker’s Reserve No.2 60,9%

Det här är den andra releasen i serien The Whiskymaker’s Reserve. Den sålde slut hastigt. Buteljerad i cask strength och lagrad på både amerikanska bourbonfat, vinfat och sherry PX fat blev den en favorit bland många entusiaster.

Följ Swedish Whisky Girl på Instagram: @swedishwhiskygirl

Emma Andersson är chefredaktör på Allt om Whisky sedan 2008. Hon är utbildad på Restaurangsakademiens sommelierutbildning och har fått flera utmärkelser, bland annat Benromach Fellowship Award 2011 samt Honorary Stillmen of Benromach som första kvinna i Sverige.