Recept: Drinkar och sommarplock vid grillen

Långa, lata dagar och ljusa sommarkvällar. Sommaren lockar ofta till härliga middagar i trädgården. Här delar Mästerkocken Anders Tegnér med sig av enkla men kreativa recept till en plockig middag att njuta av. Självklart med roliga dryckesrekommendationer till bjudningen. Fram med grillen, här ska lagas plockmat!

Mexican street corn

8 personer
4 st färska majskolvar
1 dl majonnäs
2 dl riven smakrik ost
Chilipulver, flingsalt, hackad färsk koriander

Ansa majsen och skär den i fyra delar. Var försiktig, det är lite trixigt att få till dem. Lägg majsen i kokande vatten och låt den koka sakta 10 minuter. Låt majsen ånga av och svalna. När det är dags att servera, pensla den med majonnäs och strö på osten. Lägg majsen på grillen några minuter tills osten smält fint. Smaksätt sedan med chili, flingsalt och koriander.

Drinktips: Glow!

1 cocktail

6 cl vodka
6 cl nypressad apelsin
3 cl nypressad lime
2 cl Cointreau
6 cl ginger ale
Is och highballglas

Rör vodka, apelsin, lime och cointreau, slå över is i ett highballglas, fyll upp med ginger ale.

Mud Pie in a Jar

8 små burkar
1 paket Oreo’s
8 kulor vaniljglass
8 kulor karamellglass

Till såsen:
1 burk kondenserad mjölk
2,5 dl hackad choklad
2 msk smör

Börja med såsen: slå mjölken i en kastrull tillsammans med chokladen. Hetta upp under omrörning tills chokladen smält.
Ta bort kastrullen från värmen och rör i smöret.
Krossa kexen och varva glass, kex och varm sås i glasburkar och ät direkt.
Använd såsen när den är ljummen eller varm, är den kall så blir den hård. Får du sås över kan du förvara den i kylen och värma upp den i kastrull eller mikrovågsugn vid ett senare tillfälle.

Drinktips: Espresso Kardemumma Martini

1 cocktail

2 cl simple syrup (sockerlag)
6 cl vodka
3 cl espresso
3 cl Kahlua
1 knivsudd mald kardemumma
Is och kylda cocktailglas

Slå allt i en shaker, skaka tills allt är iskallt och servera i kylda cocktailglas.

Margarita Mango Pops

8 personer
1 dl färskpressad lime
1 dl kondenserad mjölk
1 msk flytande akaciahonung
4 msk vatten
2 dl tärnad frusen mango
4,5 cl Tequila
3 cl Cointreau
Snapsglas i plast
Grillspett
Jordgubbar

Slå lime, kondenserad mjölk, vatten, mango, tequila och Cointreau i en mixer och mixa till en slät massa. Slå upp i plastglas, garnera med skivade jordgubbar, stick i grillspett och frys.

Melon och fetasallad på krispig tortilla

8 personer
Tortillabröd
Olja

Till salladen:
4 msk olivolja
2 msk röd vinäger
5 dl fintärnad vattenmelon
3 dl finskuren gurka
3 dl smulad fetaost
1 dl finhackad rödlök
1 dl hackad färsk mynta
Salt och svartpeppar

Blanda alla ingredienserna till salladen. Rör försiktigt och smaka av med salt och peppar.
Pensla tortillan på båda sidorna, grilla dem tills de blir knapriga och gyllenbruna. Bryt bröden i bitar och toppa med melonsalladen.

Drinktips: Whisky Sidecar

1 cocktail

5 cl irländsk whiskey, ej rökig
2,5 cl Cointreau
2,5 cl färskpressad citronsaft
Eventuellt 1 skvätt Angostura bitter
Is och kylda cocktailglas

Slå whiskey, Cointreau och citron över is i en shaker. Skaka tills allt är iskallt och smaksätt eventuellt med Angostura. Häll upp i kylda glas.

Fläsk med koriandersmör

8 personer
600g fläskkarré i skivor
Romansallad
Marinad:
2 msk muscovadosocker
1 msk whisky
2 tsk grovmalen svartpeppar
1 msk flingsalt

Till smöret:
75g rumstempererat smör
1 dl hackad färsk koriander
2 msk finhackad rödlök
1 msk finhackad vitlök
1 msk pressad lime
1-3 tsk sambal oelek

Vispa samman alla ingredienserna till smöret och smaka av med sambal och lime. Blanda samman socker, whisky, svartpeppar och salt. Marinera köttet ett par timmar och grilla det på het grill. Låt köttet vila en stund och strimla det sedan. Servera köttet med smöret i salladsblad.

Blomkål »burnt ends« med citronsmör

8 personer
1 stort blomkålshuvud
BBQ-sås, till exempel Sweet Baby Ray’s
100g smör
1 citron, skal och saft

Ansa blomkålen, skär fina buketter och koka dem ett par minuter. Låt dem rinna av och smaksätt med några matskedar bbq-sås. Lägg blomkålen på en grillbricka och rosta på hög värme på grillen tills blomkålen är fint gyllenbrun. Smält och bryn smöret, tillsätt citronen och skeda det över blomkålen.

Drinktips: Dirty juice

1 cocktail

3 cl Tequila
6 cl ananasjuice
3 cl Sprite
Is och kylda rocksglas

Lägg fin is i glaset, slå på Tequila och ananasjuice, rör
och slå på Sprite.

Drinktips: Pitmaster shot

6 shots

12 cl vodka
4 cl Cointreau
1 cl nypressad lime
Is och kylda shotglas

Slå alla ingredienser över is i en shaker, skaka tills allt är iskallt och servera i kalla glas.

Drinktips: Mexikanska lagers

Till exempel:
Bocanegra Pilsner
(nr. 1110, 5%, 17 kr)
eller Negra Modelo
(nr. 1628, 5,4%, 17 kr)

Anders Tegnér är något så mångsidigt som skribent, kock och fotograf. Han skriver och fotograferar för Allt om Whisky och syns frekvent i TV och tidningar. Se mer av Anders alster på tegnersmat.se