Allt om Whisky nr. 5, 2021

Så släppte fler av restriktionerna kring Covid-19 och vi kan nu ses och umgås. Äntligen! Eller? Vill jag egentligen det?

Naturen tänder höstens eldar i vartenda träd och buske. Det är så oerhört vackert och man blir löjligt lycklig varenda gång man vågar sig ut i höstsolen, samma höstsol som snart ska övergå i vintermörker. Hösten är en tid då ytterligheterna kryper närmare varandra, och min inre bergochdalbana har större höjdskillnader än den brukar.

Så släppte fler av restriktionerna kring Covid-19 och vi kan nu ses och umgås. Äntligen! Eller? Vill jag egentligen det? Jag vet inte. Det var ju rätt skönt att ligga kvar i soffan och skylla allt på pandemin, och det känns lite läskigt att träffa folk på riktigt. Ändå vet jag att jag behöver människor omkring mig för att ladda om. Jag har i alla fall ett svagt minne av att det var så det fungerade.

Är jag lika ambivalent när det gäller val av favoritwhisky? Just nu känns allt oklart, och valen är inte lika givna som de en gång var. Förut följde mina favoritwhiskies vädret. Höst och vinter betydde murrig, smakrik och gärna rökig whisky, innan våren och sommaren kom med lättsam, bourbonfatslagrad whisky och läskande whiskydrinkar. Nu kan jag inte bestämma mig. Det finns för mycket välja bland. Fast… vem har sagt att man måste välja? Läs mer tankar och framför allt mina rekommendationer i Emma Tipsar.

Vad du än föredrar att dricka eller hur du än väljer att spendera din fritid så här års, kan du få trevligt sällskap av senaste Allt om Whisky & Öl. Sätt dig bekvämt, sätt vardagen på vänt och smaka dig fram bland reportage, nyheter, tips och bedömningar. Världens äldsta whisky måste du bara läsa om. En dyrgrip få i världen kommer kunna köpa och ännu färre kommer att få smaka.

Vår skribent, Frida Birkehede, har gjort en riktig djupdykning i en ny svensk favorit, destilleriet Glen Moray. Panelen har testat whiskyn, och delar med sig av både intryck och smaknoter.

Anders Tegnér, den talangfulle kocken, har skapat en middag med Jack Daniel’s som hedersgäst. Här hittar du både recepten och dryckerna till. En rolig middagsidé med tydligt tema och given middagskonversation. Och skulle konversationen ändå falna runt bordet finner du gott om samtalsämnen här i tidningen: Peter Fredberg har tagit sig an både Mora Bryggeri och Jämtlands Bryggeri, och från Skottland kommer ett reportage om destilleriet Glen Garioch, med anor tillbaka till 1700-talet.

Det är höst, på gott och ont. Tiden räcker inte till och mörkret kryper allt närmare. Dags att ställa ljus på bordet och välja sig en whisky. Det får nog bli en av de där lättsamma bourbonlagrade, att mota mörkret med. Hösten är ju trots allt ytterligheternas tid. Skål!


Var hittar jag Allt om Whisky?
Kolla hos interpress för att se var du kan köpa tidningen.
Prenumerera på papperstidningen – direkt på webben!
Läs Allt om whisky hur du vill – digitalt eller på papper!
Glöm inte att följa oss på Facebook!

Emma Andersson är chefredaktör på Allt om Whisky sedan 2008. Hon är utbildad på Restaurangsakademiens sommelierutbildning och har fått flera utmärkelser, bland annat Benromach Fellowship Award 2011 samt Honorary Stillmen of Benromach som första kvinna i Sverige.