Dags för Angostura!

Angostura..? Är inte det den där lilla flaskan med skrynklig etikett som har tillbringat åtta år längst bak i barskåpet? Nu är det dags att plocka fram den. Allt om Whiskys Anders Tegnér har snört på sig förklädet och släppt loss fantasin. Provlaga i god tid så har du en skön snackis till middagsbjudningen.

Angostura citrus cocktail

Angostura citrus cocktail

1 cocktail

4 cl whisky
1 stänk Angostura
2 cl Cointreau
2 cl pressad citron
2 cl sockerlag
2 cl äggvita
Is
Kylda cocktailglas

Gör så här
Slå alla ingredienser i en shaker med is. Skaka, sila, servera i cocktailglas med en fin isbit, garnera med citronskal.

Angostura G&T

Angostura G&T

1 longdrink

4 cl gin
1 stänk Angostura
Tonic
Långskivad gurka
Is
Kylda GT-glas

Gör så här
Fyll glaset med is och några skivor gurka. Slå i gin och fyll på med tonic. Avsluta med 1-2 stänk Angostura.

Emmas kalasgrogg

Emmas kalas-grogg

1 cocktail

1 sockerbit
2 stänk Angostura Bitter
2 cl cognac, kyld
Champagne eller annat mousserande vin
Kylda champagneglas

Gör så här
Stänk Angostura på sockerbiten, lägg den sedan i glaset. Slå på cognac och rör sönder sockerbiten. Fyll upp glaset med champagne.

Kycklingköttbullar med Angostura

Kycklingköttbullar med honung och Angostura

6-8 personer

1 kg kycklingfärs
1,5 dl grädde
2 msk dijonsenap
2 msk torkad dragon
Salt och peppar
Smör till stekning
2 msk flytande honung
2 msk pressad citron
2-3 stänk Angostura

Gör så här
Blanda färsen med senap, dragon och fond, smaka av med salt och peppar. Forma små fina köttbullar och stek dem i smör tills de är gyllenbruna och genomstekta. Rör ihop honung, citron och Angostura. Ringla blandningen över de varma, färdigstekta köttbullarna och rör om så att alla blir väl smaksatta.

¨

Angostura citronlax

6-8 personer

1 kg laxfilé
1 dl hackad bladpersilja
4 msk smält smör

Marinad:
2 msk rapsolja
2 msk pressad citron
1 msk farinsocker
0,5 tsk Angostura Bitter
1 msk hackad vitlök

Gör så här
Rör ihop marinaden, smaka av med Angostura, citron och socker. Lägg laxen och marinaden i en påse och låt det marinera några timmar i kylen. Låt rinna av, torka av ytan med papper och lägg laxen på en plåt eller i en ugnsfast form. Pensla med smör, strö över persilja och baka av laxen, ca 20 minuter på 225° tills den är genomvarm och färdigbakad.

Päronmarmelad och ost

Ger 1 fin burk

600 g päron
2 msk pressad citron
1,5 dl socker
1-2 lagerblad
1 st vaniljstång
1-3 stänk Angostura

Gör så här
Skala, kärna ut och skär päronen i bitar. Lägg dem tillsammans med citron, socker, lagerblad och vaniljstång i en liten kastrull. Låt det koka sakta i ca 20 minuter tills det blivit en fin, chunky marmelad. Smaka av med citron, socker och några stänk Angostura. Låt marmeladen svalan och servera den till vällagrad ost.

Anders Tegnér är något så mångsidigt som skribent, kock och fotograf. Han skriver och fotograferar för Allt om Whisky och syns frekvent i TV och tidningar. Se mer av Anders alster på tegnersmat.se