Octomore 12:3 på Systembolaget

Octomore 12:3 är en ”single field whisky”. Kornet har vuxit på Church Field på Octomore Farm alldeles intill Bruichladdich där grannen James Brown vakar över sina kornfält. 75 % av den intensivt rökiga malten har sedan lagrats på amerikanska bourbonfat och 25 % på Pedro Ximenez Solera-fat från bodega Fernando de Castilla i spanska Jerez. Whiskyn har fått mogna under fem år alldeles vid havsstranden. En mer terroirpräglad Islaywhisky är svår att tänka sig.

Octomore 12:3 är en whisky för den som vill prova en Old School Islaywhisky. Kraftfullt rökig med fruktiga inslag. Octomore görs i små vintageserier och är eftertraktade samlarbuteljeringar, i synnerhet de batcher som görs av korn från Octomore Farm. Den höga alkoholhalten gör att smakerna kommer allra bäst till sin rätt om whiskyn vattnas ned med någon tesked vatten vid serveringen.

Färg: glänsande koppar.
Doft: Lätta sherrytoner, fikon, russin och dadlar tillsammans med en kraftig läderaktig barbecue-rök. Där finns även citrustoner, blommighet, kaprifol, apelsinblommor och gräddkola. Mjölkchoklad och vanilj ger också djup till aromerna. Med luftning kommer rökig malt, tång och linfröolja.
Smak. Först pepprig kryddkrasse, mörk choklad, tung jordig torvrök och sherryfrukt. Därefter väller röken in, mer torkad frukt, maltsötma och rostad ek som så småningom mynnar ut i gräddkola, tobak och nybakade kex inbäddade i en massiv torvrök.
Eftersmak: Grillkol, sot och torkade fikon. Sälta, citron och mörk choklad.

Octomore 12:3 är varken kylfiltrerad eller färgad, den är lagrad fem år och har premiär på Systembolaget den 3 februari 2022.

Octomore 12:3

Nr: 41090
Volym: 70 cl
Alkoholhalt: 62,1%
Pris: 2279 kr

Allt om Whiskys nyhetsredaktion sammanställer nyheter och annat läsvärt om whisky och öl. Har du något bra nyhetstips? Maila till info@tastynews.se så kanske vi publicerar ditt tips!