Tales of the Macallan Volume I – 350 flaskor whiskyhistoria

The Macallan presenterar Tales of The Macallan Volume I, den första utgåvan i en begränsad serie av framstående och unik single malt som berättar historien om The Macallans whisky-pionjärer och deras långa tradition av whiskytillverkning.

Tales of The Macallan Volume I: The Laird of Easter Elchies (1659 – 1715) är en hommage till till kapten John Grant, som på 1700-talet insåg potentialen av Easter Elchies Estate, marken som The Macallan Distilleries hem sedan 1824.

Grant föddes 1659 vid en avlägsen plats längs Spey-floden och inledde som ungdom en karriär inom militären där han också slutligen erhöll titeln kapten efter att ha slagits i kriget. Familjen Grant hade ägt marken sedan 1543 men det var först vid Johns hemkomst från kriget som hans vision förvandlade landskapet till födelseplatsen av The Macallan.

Tales of The Macallan Volume I är en single malt från 1950, framtagen av The Macallans Lead Whisky Maker Sarah Burgess för att hedra John Grants minne. Destillerad 1950 och buteljerad 2021 är den ensam i sitt slag.

Tales of The Macallan Volume I kommer i en förpackning som skräddarsytts för utgåvan där mästerligt hantverk av olika slag kombinerats. Flaskan i sig är en kristallkaraff tillverkad för hand av Lalique som omsluts av ett bokliknande fodral framtaget av bokbindarna Shepherds, Sangorski & Sutcliffe och Zaehnsdorf som är bokbinderier av högsta klass. Boken är slutligen fylld av illustrationer från Andrew Davidson som skildrar Grants berättelse.

Doft: Grapefruktzest, antik ek, vanilj, melon, rökt trä, muskot, mogna plommon och mandel.
Smak: Persika och äpple, trä, ingefära med inslag av kryddnejlika, söt rök från trä och yuzu.
Finish: En medellång finish med smak av citrus och söt ek.

The Macallan Tales of The Macallan Volume I släpps på Systembolaget den 3 februari.
Whiskyn säljs i en ytterst begränsad upplaga om 350 karaffer världen över.

The Macallan Tales of The Macallan Volume I

Upplaga: 350 karaffer
Nr: 4109601
Pris: 660 000 kr

Allt om Whiskys nyhetsredaktion sammanställer nyheter och annat läsvärt om whisky och öl. Har du något bra nyhetstips? Maila till info@tastynews.se så kanske vi publicerar ditt tips!