Tredje lördagen i maj: World Whisky Day

Och vad kan väl vara bättre än att fira den genom att dricka whisky? Numera skapas ju utmärkt whisky i hela världen, men låt oss vara lite traditionsbundna, och återvända till ursprunget med två klassiska skotska destillerier, The Glenfiddich och The Balvenie.

Glenfiddich Fire & Cane

’Fire’ står för den torvrökiga tonen i denna whisky, medan ’Cane’ syftar på de sockerrör man gör rom av, eftersom whiskyn fått en slutlagring på romfat. Resultatet blir en blandning av rökiga noter och rostad ek, som samsas med bakade äpplen och söta exotiska frukter.
Nr: 4010201, 599 kr.

Balvenie the Week of Peat 14 YO 48,3 %

En whisky som gjorts på malt som torkats med torv från Speyside, ett av Skottlands mest traditionsrika whiskydistrikt. Den som sticker näsan i glaset möts av en stillsam torvig doft med drag av honung. Torvröken återkommer i smaken, tillsammans med lätta noter av apelsinblomma och vanilj.
Nr: 40956, 995 kr.

Glenfiddich Experimental XX 47 %

Bakom denna whisky ligger 20 whiskyexperter från 16 olika länder. De fick leta bland 3000 fat på destilleriet för att hitta sin favorit. Dessa 20 fat lades sedan ihop, buteljerades och fick namnet ’Project XX’.
Nr: 1135101, 699 kr

Balvenie 25 48 %

Två olika whiskies, en som legat på amerikansk ek, och en som legat på europeisk ek innan de lagts ihop till en ljust gyllengul whisky med doftnoter som apelsinskal, vanilj och mynta, medan smaken röjer mer av ekfaten, tillsammans med lakrits och vanilj. Ett tips är att tillsätta lite vatten efter den första provningen, för att upptäcka ännu fler nyanser.
Nr: 41126, 5699 kr.

Glenfiddich IPA Experiment 43 %

Precis vad det låter som, ett experiment där whiskyn fått en slutlagring i fat som tidigare hållit IPA från ett närbeläget bryggeri. I smaken finner man både citrus och vanilj, som följs av färsk humle i eftersmaken.
Nr: 4091501, 679 kr

Allt om Whiskys nyhetsredaktion sammanställer nyheter och annat läsvärt om whisky och öl. Har du något bra nyhetstips? Maila till info@tastynews.se så kanske vi publicerar ditt tips!