Vårens Franz Heiss-stipendiater utsedda

Franz Heiss (1838-1898) var en industriman och bryggare från Bayern som satte upp verksamhet i Stockholm, som delägare i Hamburgerbryggeriet och medgrundare till AB Stockholms Bryggerier, bland mycket annat.

Fonden som bär hans namn instiftades av hans son, Franz d.y, för att understödja studier bland svenska bryggerielever och bryggmästare.

Idag finns över 400 bryggerier i Sverige, och fler blir det för varje år. Därför behöver fler kunna mer. Och där är fondens stipendier en välkommen hjälp, för att både fördjupa och bredda alla de kunskaper som är nödvändiga inom bryggerinäringen. Två stipendier delas ut, Stora och Lilla Franz Heiss-stipendiet, på 50000 respektive 25000 kr.

Stora Franz Heiss-stipendiaten Robin Rundqvist

Stora Franz Heiss-stipendiet tilldelades Robin Rundqvist, Gotlands Bryggeri. Han får det för sin vilja att dela med sig av sin kunskap till både kolleger, hembryggare och ölentusiaster. Stipendiet blir ett välkommet bidrag till studier i Applied Microbiology på VLB Berlin. Målet är att höja kompetensen i kvalitetsarbetet, och genom detta kunna skapa goda rutiner med relativt små medel, vilket skulle gynna även mindre bryggerier med begränsade resurser.

Franz Heiss

Lilla Franz Heiss-stipendiet tilldelades Tomi Kivimäki, hembryggare. Han får det för sin starka och tydliga passion för både hantverksöl och för bryggerinäringen i stort. Planen är att gå Bryggeriteknikutbildningen i Ludvika efter sommaren, för att så småningom vara med om att bygga den svenska bryggerikulturen.

Lilla Franz Heiss-stipendiaten Tomi Kivimäki

Redaktionen på Allt om Whisky ber att få gratulera stipendiaterna och önskar lycka till!

Läs mer hos Sveriges Bryggerier

Allt om Whiskys nyhetsredaktion sammanställer nyheter och annat läsvärt om whisky och öl. Har du något bra nyhetstips? Maila till info@tastynews.se så kanske vi publicerar ditt tips!