The Macallan Red Collection

The Red Collection har fått sitt namn av The Macallans historiska koppling till färgen röd. The Macallan grundades 1824, av en skotsk lärare: Alexander Reid, vars efternamn betyder ’den röde’ på skotska. Knappt hundra år senare, 1903, lanserades Choice Old Macallan, som skeppades i boxar med rött tryck för att skilja sig från standardsortimentet. Och nu har man The Red Collection, som samlar något av det bästa The Macallan kan erbjuda.

Den 6 oktober släpps två av dem i Sverige: 40 yo och 78 yo och ytterligare två lanseringar väntar den 27 oktober. Observera att några av länkarna till Systembolaget inte aktiveras förrän närmare släppdatum.

The Macallan Red Collection 40 Years Old

Hela 40 år på sherryfat har gett whiskyn en gyllene färg med doft av apelsin och grapefrukt i en spännande kombination med mörk choklad. Här finns också en kryddighet från antik ek med fikon och pocherat päron. Smaken ger varma toner av ingefära, muskot, kanel och en viss maltighet. Eftersmaken är lång med en elegant rökslinga.
Nr: 41218
Alkoholhalt: 48,1 %
Pris: 200 000 kr

The Macallan Red Collection 50 Years Old

Som all whisky från The Macallan har även denna legat i sherryfat, och bär på rika och komplexa noter av torkad frukt och kryddigt trä, som så småningom banar väg för mjuka toner av dadlar, mörk choklad, apelsinolja och ett stråk av sultanrussin.
Nr: 1169901
Alkoholhalt: 45,1 %
Pris:
 490 000 kr

The Macallan Red Collection 74 Years Old

74 år på The Macallans karakteristiska sherryfat har skapat en fruktig whisky med lätt söta toner som kompletteras av plommon, apelsinolja och vanilj. I smaken ger sig röken till känna, tillsammans med hasselnötter, nejlika och kakao. Röken återkommer i en lång finish, som övergår i mörk sirap med stråk av citrus.
Nr: 4127901
Alkoholhalt: 42,6 % 
Pris:
 760 000 kr

The Macallan Red Collection 78 Years Old

78-åringen bjuder på ett doftmedley av äpple, persika, druva och antik ek. Mjukt läder och lyxig mörk choklad med torkade frukter och vaniljkaka. Smaken har varma, kryddiga toner av ek, muskot och ingefära, samt russin, dadlar, katrinplommon och en lätt ton av mandel. Här finns också kola och en sötma som påminner om äppelkaka. Eftersmaken är lång och kombinerar dofterna och smakerna till en enastående upplevelse.
Nr: 41230
Alkoholhalt: 42,2 %
Pris: 790 000 kr

Allt om Whiskys nyhetsredaktion sammanställer nyheter och annat läsvärt om whisky och öl. Har du något bra nyhetstips? Maila till info@tastynews.se så kanske vi publicerar ditt tips!