Vi ses på Stockholm Beer & Whisky festival!

Idag, torsdag, börjar Stockholm Beer & Whisky festival 2022. Mässor och festivaler är ett härligt sätt att möta människor som har samma intresse. Ibland är det svårt att välja var man ska börja. Stora lokaler, mycket folk och alldeles för mycket att välja bland. Här kommer några whiskies som Allt om Whisky har valt ut som kan vara roliga på olika sätt att testa. Vi önskar er en härlig dag på mässan!

Bunnahabhain Mòine 46,3%

Volym: 700 ml, Pris: 413 kr, Nr: 10106

Svenskarna älskar whiskyn från den torviga ön Islay utanför Skottlands västkust. Denna Bunnahabhain har funnits ett tag och många har den i sina whiskyskåp. För er som inte har testat den är det helt klart dags. Mòine betyder torv på Gaeliska. Det är ett tydligt budskap om vad man kan förvänta sig.

Allt om Whiskys smaknoter
Doft: full av torveldad malt blandat med en lätt doft av päronsplit.
Smak: Även i smaken kommer torven tillbaka, intrycket av päronsplit likaså. Den får sällskap av grapefrukt och en viss pepprighet. Det finns en liten inställsam sötma som är fint avvägd. Avslutas i en medellång finish.
Bunnahabhain Mòine är på 46,3 % men styrkan göms väl i den fylliga, välkomponerade whiskyn. Den är ofiltrerad och man använder inga färgämnen. Rökig, välproducerad malt från Islay för dig som är nyfiken att testa lite modernt och nytänkande från ön.

Du hittar Bunnahabhain i hall 1, monter 49

Spearhead Single Grain Scotch Whisky 43 %

Volym: 700 ml, Pris: 379 kr, Nr: 55631

Långt över 90 procent av all whisky i världen är grainwhisky. Grainwhiskyn hade som uppgift att blandas med maltwhisky för att få till en blended. De stora grainwhiskydestillerierna har inte haft så stort intresse att buteljera sin grain för sig men senaste åren har vi sett många producenter som lanserat single grain av olika slag. Grainwhisky får göras av all slags spannmål.

Spearhead Single Grain är en lite lättare och sötare whisky från Loch Lomond. Den är gjord på 100 % mältat korn och är kolonndestillerad. Den har sedan fått vila på ex-bourbonfat som rostats med både infraröd värmestrålning och på mer traditionellt vis, för att man ska få exakt den rostningsgrad som krävs, varken mer eller mindre. Spearhead trivs lika bra i drinkar som att drickas på egen hand. Bland doftnoterna nämns viol och mörka bär, som svarta vinbär och björnbär, tillsammans med vanilj och mörk choklad. Även i smaken finns mycket frukt: röda äpplen och citrus mot en bakgrund av brunt socker, där det senare följer med ut i en lång och mjuk finish. Finns i Systembolagets beställningssortiment.

Du hittar Spearhead hos Stellan Kramer, hall 1, monter 21

Two Stacks Single Malt Double Barrel 43 %

Volym: 700 ml, Pris: 379 kr, Nr: 407

Bonding är den irländska beteckningen för buteljerare, alltså någon som letar rätt på både new make och färdiglagrad whiskey för att genom egen lagring och blending skapa unik whiskey. J.J. Corry var 2015 den som återupplivade traditionen efter att den dog ut på trettiotalet, och nu är det dags för nästa Bonder: Two Stacks Whiskey, från Newry, Co Down, i Nordirland med sin Two Stacks Single Malt Double Barrel, en både dubbel- och trippeldestillerad singelmalt som legat på bourbon- och sherryfat.

Du hittar Two Stacks hos Spivi, hall 1, monter 35

Yellowstone Select Kentucky Straight Bourbon Whiskey

Volym: 700 ml, Pris: 669 kr, Alkoholhalt: 46,5 %, Nr: 82083

En straight bourbon blandad av noga utvalda fyra- och sjuåriga bourbons. Gjord på klassiskt vis med doft av råg, kryddor, körsbär och läder, en smak som adderar rökt kola och en lång eftersmak av rökig ek och farinsocker. Finns i beställningssortimentet på Systembolaget.

Du hittar Yellowstone hos Rewine, hall 1, monter 15

Kentucky Owl The Wiseman bourbon

Sverigepremiär på mässan!

Kentucky Owl är ett mycket spännande destilleri där prisbelönte master blendern John Rhea, före detta VD på Four Roses, står vid rodret sedan 2021. The Wiseman Bourbon är en blandning av fyra utvalda bourbons med en ålder på upp till 8,5 år. Det ger en okonstlad och ärlig bourbon med balanserad kryddighet, kola och citrustoner. Uppenbarligen är de något på spåren – den här vann dubbla guldmedaljer på San Fransisco World Spirits Competition 2022. The Wiseman Bourbon kommer till Sverige inom kort, men du kan smaka den på mässan redan nu.

Du hittar Kentucky Owl hos Solera, hall 1, monter 47

Allt om Whiskys nyhetsredaktion sammanställer nyheter och annat läsvärt om whisky och öl. Har du något bra nyhetstips? Maila till info@tastynews.se så kanske vi publicerar ditt tips!