Test: The Glenlivets många ansikten

The Glenlivet är ett varumärke som de allra flesta känner till och har provat, och det är utan tvekan en av de mest populära singelmalterna världen över, med 1,2 miljoner lådor sålda under 2021. Allt om Whiskys jurypanel fick möjlighet att blindprova hela åtta olika buteljeringar, och detta är vad de tyckte om en av världens mest älskade whiskysorter.

The Glenlivet Caribbean Reserve 40 %

(Säljs inte i Sverige)

Håkan inleder direkt med att konstatera att den på doften känns varken jättegammal eller alkoholstark, »kanske 40–43 %« summerar han. Frida hittar direkt vita vingummin och syrligt, omoget päron, där Håkan håller med om godistonerna. Monica bygger vidare på godistemat med skumbanan och tutti-frutti. Frida hittar sedan en ung maltig ton och tycker att doften blir bättre med tid i glaset.
»Grapefrukt« säger Jonas direkt och tycker att whiskyn ger en lite torr munkänsla med initial syrlighet som väldigt snabbt går över till en hög beska. »Grapefrukten tar nästan över det hela på något sätt« instämmer Håkan. »Man känner ju igen det, det här har man ju smakat förut«, säger Monica och hittar en lång bitterhet på slutet. Frida håller med både Jonas och Monica om den bittra tonen men hittar också vaniljdrömmar, vilket gör att åsikterna går isär en smula. »Jag älskar ju vaniljdrömmar men har svårt att identifiera just det i denna«, menar Jonas och definierar whiskyn som »instegsspeysidewhisky« och håller med Håkan om 40-43 %. I stilen tycker Frida att den känns som en typisk »resewhisky«, lättdrucken med frukt, vanilj och ljus nötighet, som macadamia eller cashew.
Betyg: 7,1/10

The Glenlivet 12 YO 40 %

Nr: 435, Pris: 399 kr

»Karamell eller bränt socker, som toppen på en creme brulée« är Monicas första intryck av doften och funderar vidare: »Kan det vara lite päron med?«. »Ingefärspäron« bygger Frida vidare med och Jonas konstaterar att det är tyngre doftnoter i denna whisky. »Det finns någonting liknande liniment i doften, fast inte så fränt utan mer medicinalt« filosoferar han vidare. Frida tycker i stället att doften är något bärig med körsbär och en muggig mognad, »som en gå-in-i-ett-lagerhus-känsla«. Håkan håller med om att det finns en jordig ton i den, anar torkad frukt och tycker att doften kanske går ännu mer mot svarta vinbär i stället för körsbär. Monica instämmer gällande bärigheten och hittar ett stråk av svartvinbärssaft.
»Det finns fortfarande en ganska tydlig beska i smaken men denna whisky är mycket trevlig. Gräddkola med någon slags smörig sötma inledningsvis innan den blir mer bitter«, menar Frida och hittar söta, röda vindruvor. Panelen nämner olika frukter som kiwi och ugnsbakat äpple, men har svårt att urskilja fler tydliga fruktnoter. »Denna whisky är mer angenäm till helheten« anser Monica, som får medhåll.
»Sötman hänger med mer, lite besk är den men inte för mycket. Den här gillade jag, smak och doft harmoniserar fint«, tycker Håkan. »Beskan går mer åt lakrits eller salmiak, som det där godiset som ser ut som hagelkorn i plåtburk«, funderar Jonas.
Betyg: 8,1/10

The Glenlivet 18 YO 40 %

Nr: 538, Pris: 789 kr

»Här är vi tillbaka i en fruktträdgård« konstaterar Jonas och tycker att glaset bjuder på en ganska klassisk doft som efter ett tag går mot tydligare sherrylagrad whisky med torkade frukter. »Sherry håller jag till viss del med om men den känns fortfarande frisk och inte för söt eller tung«, inflikar Frida. »Det är lite hav också, va?« frågar Monica och utvecklar: »Den där friska luften efter att precis varit ute på havet – och piggelin!«. »Piggelin är bra och jag hittar nästan mer päronsplit, det blir mer en kombo av vanilj och päron och lite krämigare på något sätt« svarar Håkan, som tycker att alkoholstyrkan känns något svag. »Den doftade intressant« menar Frida, som hittar lite granatäpple och en ekton i bakgrunden.
»Smaken är angenäm precis när man får den på tungan« menar Monica och fortsätter: »Det här bli man ju inte besviken på utan det känns som en klassisk whisky, den har också en bitterhet men den tar inte över«. »Längst fram på tungan hittar jag mandel, och sedan kommer lite hårdare russin som legat framme ett tag och tappat det mesta av sin sötma« klurar Jonas. »Jag tyckte nog att jag hittade mer kanel än mandel« säger Håkan, och Frida instämmer delvis angående kanelen: »Snarare godiset colaflaskor för min del, men de kanske också smakar lite kanel?«. »Det är en av mina favoritgodissorter och det kan nog stämma« funderar Håkan. Efter en stund tycker Frida att whiskyn drar långt ut på sidorna av tungan och visar upp viss pepprighet, något Håkan håller med om.
Betyg: 8,4/10

The Glenlivet 21 YO 43 %

Lanseras våren 2023, Pris: 1749 kr
»Oooo den doftar gott! Torkade fikon!« utbrister Frida. »Jag tänkte snarare på torkade dadlar« menar Håkan och funderar vidare: »Är det inte lite äpple i den här?«. »Ugnsbakade och kryddiga äpplen« tillägger Frida. »Jag fick en sån där förnimmelse av Trocadero«, tycker Jonas, som genast får medhåll av Håkan. Jonas hittar sedan bittermandel och småbrödet mandelkubb i doften. »Den här var ju väldigt angenäm i doften. Den kan man ju korka upp när man har det lite trevligt, det har en behaglig sötma, ungefär som melass«, något som fler i panelen instämmer i. »Rent allmänt känns den lite mognare och rundare i doften«, sammanfattar Frida.
»Smaken harmonierar i min gom väldigt bra med doften, den här var väldigt fin« inleder Håkan. Jonas instämmer och tycker att whiskyn uppvisar en härlig värme: »Förmodligen från eken, och det finns lite läder och tobak med. Jag älskade den på doften men den lirade inte hela vägen i smaken för min del«, konstaterar han. Här har panelen olika åsikter. »Den här var riktigt god. Jag trodde att den skulle vara sötare än den var, men det finns en syra som balanserar upp sötman. Jag hittar muskot med, och mörk choklad«, tycker Frida, och chokladen kan i alla fall bägge enas kring. »Jag kan meddela att den funkar väldigt bra med torkade dadlar och fikon faktiskt, det blev väldigt bra!« inflikar Monica som provar att smakmatcha den torkade frukt hon hittade i smaken med fysiska likar. »Det är något i denna jag verkligen gillar – är det lite sherryfat i den här whiskyn kanske? Den är min favorit.« fastslår Monica.
Betyg: 8,8/10

The Glenlivet XXV (25 YO) 43 %

Nr: 83250, Pris: 4249 kr

»En finstämd men svårdefinierad doft. Den doftar som stjärnfrukt, likt äpple fast lite sötare« inleder Frida diskussionen med. »Är det inte lite gräsiga toner i doften, eller är jag helt off?« undrar Håkan och doftar i glaset igen. »Jag tänkte mer på svartvinbärsblad men förstår helt gräsigheten« svarar Frida. »Vad är det för krydda? Mynta? Det är ju svårt att säga exakt vad den doftar, men den doftar gott. Den har en liten bitterhet på slutet men ingenting att prata om egentligen. Den är mjuk, len, varm och go’ i doften. Nu fick jag lite päron i doften, mer som päronsplit egentligen«, funderar Monica. Efter en stund hittar Frida hallonsoda när hon håller glaset på lite avstånd. »Doften blir sötare med tid också« tycker hon. »Det roliga är att när jag också håller glaset en bit ifrån näsan förstår jag med vad du menar!« instämmer Jonas förvånat.
»Jag vet inte om kanderade päron ens finns men någonstans i doften finns det päron och bränt socker med, som att det blir päron men översött«, klurar Jonas och tycker att det även finns vanilj, men att eftersmaken är kort. »Den är väldigt trevlig de första sekunderna, men den försvinner tyvärr ganska fort«. Frida plockar upp stafettpinnen och filosoferar vidare: »Den är god men smaken levde inte upp till förväntningarna jag hade från doften. Den börjar kraftigt med ambrosiakaka med kanderade apelsinskal och maltsötma, sedan går den över i bitterhet och sedan dör den«, och hon finner whiskyn något enkelspårig. Håkan instämmer: »Eftersmaken är ganska god men smaken är rätt platt, det finns inte så mycket att komma med faktiskt«. »Och den korta eftersmaken går snabbt över i något bittert« inflikar Monica, något Jonas bygger vidare på. »Bitterheten går mot läder och någon form av citruszest, nästan mot apelsinzest«.
Betyg: 8,3/10

The Glenlivet Licensed Dram Limited Edition 48 %

Slutsåld i Sverige

»Jag tycker att det är något bränt i doften« börjar Håkan. »Den här var vinös i tonen, som vitvinsglögg, men här finns också apelsinmarmelad och mandelbiskvier« tycker Frida som finner den rätt söt i doften: »Den blir bara sötare och sötare, som sirap och mogen banan.« Jonas instämmer delvis, men hittar annat också: »Ja, något citrusaktigt håller jag med om, men kanske mer som sötsyrlig apelsincurd. Själv är jag är inne i vinbärsbusketräsket och letar«. »Denna whisky var lite mer spritig och det tar nästan över« menar Monica och håller med om den mogna bananen, men hittar också en ekighet och en tydlig vaniljton. Diskussionen går vidare i panelen, nu mot en oväntad ton av brända popcorn, en parfymerad blommighet och en lätt gummidoft som åsikterna går isär kring, då vissa hittar den och andra inte.
»Den här smakprofilen är tvärtemot vissa andra eftersom den börjar lite försiktigt och sedan växer sig större och större, med torkad ingefära och smörkola. Den här gillade jag, den passade mig.« inleder Frida, som även hittar en maltsötma i avslutet: »Som att jag har käkat sockerkaka.« »Ja precis, den smygstartar med ekig värme«, tycker Jonas, och Håkan instämmer: »Smaken växer ju definitivt massor. Den är ju väldig snäll inledningsvis och smörkolan är ju väldigt tydlig. Den hänger kvar väldigt bra och det finns inte direkt någon bitterhet i avslutet.« Monica hittar pepprighet men tycker att whiskyn inte håller hela vägen in i mål: »Den är pepprig, nästan med chili på slutet och det finns även vanilj i avslutet. Jag tyckte att den dog lite i sin helhet efter ett tag och blev lite platt med tiden.« Monica får medhåll från Jonas: »Jag tänkte precis det, att nu tyckte jag att den var lite tunn«. »Det är trevligt med en längre eftersmak som inte är bitter och här finns lite torkad ananas med. Vaniljen håller jag verkligen med om, den är nästan lite syntetisk« menar Frida, som instämmer i att whiskyn med luftning blir lite blekare efter ett tag.
Betyg: 8,5/10

The Glenlivet 18 YO Single Cask Sweden Edition 55,3%

Nr: 41146, Pris: 2495 kr

»Den har något lite fräscht med mycket örter, ungefär som när man kommer in på ett spa och möts av det fräscha och örtiga i doften där, och doften blev ännu lite friskare efter ett tag«, är Monicas första intryck av doften. »Ja, verkligen! Och här finns något syrligt med, som färsk lime« instämmer Frida och utvecklar: »Jag har ofta svårt att hålla isär mynta och klor när det blir för mycket örtighet i doften så jag förstår vad du menar med spa-referensen och det fräscha. Jonas hittar i stället lite lätta, medicinala doftnoter som går mot lakritsrotshållet. »Här finns lite maltighet, halm och någon slags syltig örtighet med«, menar han. »Den har ju fräschhet«, tycker Håkan också, och hittar inte några tunga, mörka frukter utan tycker att doften går mer åt lime och citrus, och panelen är överens om att doften blir sötare med lite vatten i glaset.
»Den har en oväntad sötma och det var lite kul. Den var god! Gräddig!« är Monicas första intryck, och Jonas instämmer direkt. »Det är en väldigt tydlig sötma men det är inte zest eller marmelad. Vaniljen är gammeldags vanilj, och gräddigare som Monica sa, som vaniljglass.« »Är det inte lite ekvaniljsötma?« undrar Håkan och Frida håller med: »Den var sötare än vad jag trodde att den skulle vara. Whiskyn har en fet slags munkänsla, som osaltat smör, men också lite mandel Eller macadamianöt? Jag gillade den här jättemycket!« Monica instämmer med Fridas kommentar om den feta texturen. Efter att ha vattnat whiskyn är samtliga i panelen överens om att smaken blir betydligt pepprigare. »Men inte på ett dåligt sätt!« påpekar Monica. »Man blir lite lurad av pepprigheten och tror att det har högre alkoholstyrka än vad den har. Den är lite svår.« menar Håkan. »Den kanske inte är så komplex vid första intrycket men den är väldigt trevlig och visar fler nyanser efter hand. Smaken håller i riktigt länge och efter ett tag hittar jag en söt brödighet och rejäl i kraft i kroppen«, avslutar Frida.
Betyg: 8,7/10

The Glenlivet Nàdurra First Fill Selection 58,8 %

Nr: 85524, Pris: 599 kr

»Det första jag tänkte på var banan, en hint av banan« börjar Jonas. »En spänstig banan!« inflikar Monica. Frida är också inne på frukt, men av annan sort: »Citronskal, lite blommig som liljekonvalj. Det är ljusa toner överlag.« »Liljekonvalj är jag nog mer inne på med«, håller Jonas med om, och Håkan spinner vidare på de blommiga tonerna med viol. »Som violgodis? frågar Monica och får ett jakande svar, för att sedan fortsätta analysera doften: »Jag måste då kontra med smörkola, jag får en hint av det. Efter ett tag blir det i stället riktigt salt karamell.« Jonas hittar en maltig ton och en känsla av hö i doften. »Den här var ju intressant, den här var ju inte lik de andra – men på ett bra sätt!« menar Monica och Frida instämmer.
»Whiskyn är god men något bitter i eftersmaken, och det rundas av med ett slags gräsighet. En elegant kropp«, menar Frida, och Jonas funderar kring om det egentligen är hö i stället för gräs. »Precis, håller med om gräsigheten men inte nyklippt gräs utan torkat, som hö som Jonas var inne på«, menar Monica och resonerar vidare: “Först på tungan tyckte jag att den var både salt och söt, sedan höll sötman i sig för att övergå i bitterhet. Klassisk ’finwhisky’ enligt mig!«. Jonas snappar direkt upp den salta tonen: »Jag håller med om sältan, som lite finare, mörk choklad med saltflingor. Lite grapefrukt i denna med, fast sötare. Det finns lite salmiak i smaken också.« »Salmiak, där har vi det!« svarar Håkan på Jonas funderingar och fortsätter: »Det som är ju det som är kul, att den är svår att analysera.« Frida håller med om den söta grapefrukten som Jonas hittade och föreslår frukten pomelo. Sammantaget är panelen överens om att detta var en riktigt härlig whisky som bjuder på flera oväntade, och positiva, överraskningar smakmässigt.
Betyg: 8,7/10

Testpanelen

Allt om Whiskys nyhetsredaktion sammanställer nyheter och annat läsvärt om whisky och öl. Har du något bra nyhetstips? Maila till info@tastynews.se så kanske vi publicerar ditt tips!