Vi har smakat Glen Grant 1948, fat 1365, 74 yo

Det är inte varje dag man får smaka en whisky som destillerades 1948, och buteljerats för attfira kröningen av Kung Charles. Tillsammans med Stephen Rankin från Gordon & MacPhail och Thomas Kuuttanen på svenska importörerna Symposion presenterades whiskyn idag, och Allt om Whisky fick möjlighet att prova den.

Foto: David Mortimer-Hawkins

Destillerad på Glen Grant i april 1948, tre år efter andra världskrigets avslut, är den gjord under en tid då tung ransonering på mat och bränsle rådde i Storbritannien. Att Gordon & MacPhail ändå hade möjlighet att leverera sherryfat av högsta kvalitet för att fylla med new
make vittnar om företagets långsiktighet och kvalitetsfokus genom åren.

När vi doftar på glaset i ett soligt Stockholm, med kungliga slottet som fond är det första som slår en vilket otroligt djup i doften whiskyn har. Det här är en tredimensionell malt som har en tyngd och pondus som bara 74 år på fat kan ge. Samtidigt lyckas den också vara vital, pigg och graciös utan att bli ektyngd eller sur.

Om det inte var ren tur är det skicklig fathantering
att kunna hålla en whisky så här länge i ett 1:st fill sherryfat utan att den tappar identitet.

Stephen Rankin, Gordon & MacPhail

Frukt, söt nötighet, nypolerade trämöbler och en fjäderlätt visp av rök finns i doften. Med en droppe (bokstavligen, det är trots allt en sju decennium gammal sprit vi talar om här) får röken ett större spelrum, och en viss kryddighet kan anas.

Smaken är lättare i tonen – här handlar det mer om frukt och bär än sherrytyngd. Samtidigt kommer en kryddig pepparton mot slutet, och eftersmaken är lång. Väldigt lång. Så lång att skribenten fortfarande kan förnimma smaken tre timmar senare.

En flaska av den här digniteten kommer med en prislapp som motsvarar exklusiviteten. Vill man lägga vantarna på det enda – Sverige får bara in en flaska – exemplaret på
Systembolaget får man vara beredd på att betala 319.000 kr när den släpps den 25:e maj 10:00.

Totalt finns 281 flaskor, och givet den brittiska stoltheten över sin nya kung kan man räkna med att de säljs i en rasande fart.

Kungen själv då – med ett dokumenterat stort whiskyintresse, har han fått någon flaska?
Nej. Det visar sig att han tackat nej till en sådan gåva, men Gordon & MacPhail har istället donerat 25 000 pund till hans Princes Trust för välgörande ändamål.

Stort tack till Stephen Rankin och Thomas Kuuttanen för möjligheten att prova en unik whisky som redan gått till whiskyhistorien, och grattis på förhand till du som lyckas ropa hem flaskan den 25:e maj.

Glen Grant 1948 King Charles III`s Coronation 1st Fill Sherry, 74 YO

Alkoholhalt: 50,4 %
Säljstart: 2023-05-25
Nr: 4142501
Pris: 318 995 kr
Betyg: 9,7 av 10

David Mortimer-Hawkins är whiskynörden som spenderar sina dagar som A&R på Sony Music, och är delägare i bryggeriet Frequency Beer Works. Hans passion för musik, öl och whisky i lika delar lyser igenom hans smaknoter, som ofta refererar till musik och artister. Nu vet ni varför! När han inte syns hos oss hörs han allt som oftast på Bandit Radio, där han pratar om just musik, öl och whisky.