En trippel i Armagnac

Armagnac har länge legat i skuggan av sin mer namnkunniga granne Cognac, till glädje för alla som upptäckt detta kraftfulla druvdestillat, då de fått ha det i fred. Men allt fler upptäcker detta till en början ganska enkla druvdestillat som bara får göras på ett begränsat antal druvsorter. För när det tappas på fat, då börjar det hända grejor. Och det händer under lång tid, femtioårig Armagnac är alls inget ovanligt.

I källaren på slottet Le Rietourt sköter Greve Olivier de Montal – ett av de verkligt stora namnen i Armagnac – om sina fat och damejanner, många av dem hisnande gamla. Men ibland måste man göra plats för nytt och då släpper man ut några av dyrgriparna, som till exempel den vackra trippeln Armagnac de Montal Collection de Millésimes, som kommer till Systembolaget 29 september.

Armagnac de Montal Collection de Millésimes 1983, 1978, 1973

Nr: 4149109
Volym: 3×200 ml
Alkoholhalt: 40 %
Pris: 1577 kr

1973 är elegant, med smöriga vaniljdofter från faten, tillsammans med djupa toner av kakao och mogna plommon, kompletterat av flyktigt blommiga smaker, läder och mörk choklad.

1978 bjuder på milda dofter av apelsin, honung och ek, och i smaken kan man ana kryddiga ektoner, kanderad apelsin och kaprifol

1983 är fruktig, med sherrytoner, muskot och torkad frukt, med rika smaknoter av russin, mörk choklad och hasselnöt, avrundat av en lite torr ekfinish.

Allt om Whiskys nyhetsredaktion sammanställer nyheter och annat läsvärt om whisky och öl. Har du något bra nyhetstips? Maila till info@tastynews.se så kanske vi publicerar ditt tips!