Goda och annorlunda öl till jul

I den glittrande dimman av juleljus och den värmande doften av kryddor som dansar i luften, öppnar julen upp för en tid av gemenskap och njutning.

I detta festliga skimmer blandas familjetraditioner med nyvunna moderna seder. Vare sig du är en mer traditionsbunden dryckeskonnässör till julen, eller gärna provar något nytt, här kommer ett urval av olika öl som vi på Allt om Whisky & Öl valt ut.

Här får du en gyllene möjlighet att utforska ett annorlunda urval till julmiddagens alla smaker. Förbli alltid nyfiken och utforska vad som passar din palett bäst. Vilken öl som blir den perfekta följeslagaren för dig eller ice breakern vid just ditt julbord blir helt upp dig!

Brewdog Lost lager

Brewdog Lost Lager

För dig som önskar en ljus torrhumlad pilsner på julbordet!

Den skotska ölbryggaren Brewdog har länge varit en favorit bland svenska öldrickare, och nu kan du från och med december hitta deras Lost Lager i Systembolagets fasta sortiment, vilket innebär att den finns tillgänglig i många butiker runt om i landet.
Denna ljusa lager är en torrhumlad pilsner som återskapar en bryggtradition och ett hantverk som närmast blivit bortglömd. De använder klassisk tysk safirhumle, vilket ger ölet en livfull karaktär med toner av citrus och stenfrukt.

Tillsammans med bayersk jäst skapar Brewdog en skarp och ren smakprofil, med distinkt karaktär. Med Lost Lager vill Brewdog hylla det gamla bryggerihantverket och ta med det för framtiden. Så är du nyfiken att addera en ljus lager från Skottland till festligheterna i jul är Brewdog Lost Lager ett alternativ.

Volym: Burk 440 ml
Alkoholhalt: 4,5 % vol.
Nr: 1160
Pris: 16:90 kr

Innis & Gunn Oak Aged Beer

Innis & Gunn The Original

En whiskyekfatslagrad ale till julbordets varierande smakkombinationer

The OriginalInnis & Gunns stolta flaggskepp och samtidigt den första ölen som grundaren Dougal Gunn Sharp var med och lanserade redan 2003. Den runda balanserade lätt knäckiga stilen passar enastående väl till julbordets brokiga och breda smaker.

Faten de använder till lagringen har innehållit skotsk singel maltwhisky som skapar en unik stil. Man har tagit tillbaka den genomskinliga flaskan som man använde sig av när den först lanserades. Denna har varit bryggeriets storsäljare under åren, även i Sverige.

Volym: Flaska 330 ml
Alkoholhalt: 6,6 %
Nr: 11447
Pris: 22:50 kr

Innis & Gunn Vanishing Point 07

Innis & Gunn Vanishing Point 07

Unik dubbellagrad Imperial Stout till helgernas ostbricka

I år släpptes den sjunde utgåva i den limiterade ekfatslagrade serien Innis & Gunn Vanishing Point. Denna exklusiva Imperial Stoutkraftfulla 11% är dubbellagrad, först 9 månader på whiskyfat som innehållit The Glenlivet 18yo, därefter 3 månader på portvinsfat.

35 000 flaskor av denna fylliga smakbomb i presentförpackning levererades till Sverige i november. Namnet, Vanishing Point, reflekterar Innis & Gunns grundare och bryggmästare Dougal Gunn Sharps outtröttliga vision att ständigt testa och tänja på ölbryggningens gränser. Detta är en öl som går utmärkt att lagra men varför inte plocka fram den till julhelgens goda ostar och choklad.

Volym: Flaska 500 ml
Alkoholhalt: 11 %
Nr: 10931
Pris: 67:90 kr

St Bernardus Christmas Ale

St Bernardus Christmas ale

Ståtligt trappistöl till middagssällskapet

Bryggeriet St Bernardus har bryggt klosterale sedan 1946. Allt enligt konstens alla regler och med egen unik jäst. Malt av högsta kvalitet bryggs tillsamman med humle från deras eget humlefält. En härlig öl på fullstor 75 cl-flaska, som gjord för att dela med fler kring bordet i stället för en flaska vin.

Här finns en fyllig med maltig smak och liten sötma. Ölen har toner av aprikosmarmelad, dadlar, pomerans, kavring, nötter och choklad. En ståtlig trappistöl som kort och gott är julen buteljerad på flaska. Serveras gärna lätt kyld ca 12°C.

Volym: 750 ml
Alkoholhalt: 10 %
Nr: 1041101
Pris: 97 kr

St Bernardus Mixpack

St Bernardus Mix pack

En belgisk ölupplevelse för den nyfikne till julmiddagen

Detta Mixpack innehåller fyra av bryggeriets St Bernardus bästa ölAbt 12, Tripel, Prior 8 och Wit. Alla i klosterstil. Här kan du få en trevlig miniprovning att göra tillsammans med dina gäster eller rolig som ”gåbortpresent” till värdparet i stället för blommor.

St Bernardus Wit är söt och syrlig på samma gång. En kryddig finish med inslag av koriander och apelsinskal. Behövs till lite fetare mat och syltan kan det vara gott med lite syrlig öl.
Trippel, har en fruktig, pepprig smak med inslag av vetemalt och jäst. Den doftar kandisocker, gräs, humle och karamell. Skinkmacka med både söt och stark senap kommer passa fint till.
Prior 8 är en len och fyllig ale. Med en stor doft av bröd, torkad frukt, karamell och farinsocker. Lämpar sig att avnjuta till ost,
Abt 12, ett alkoholstarkt, mörkt och fruktigt öl som passar bra till de tyngre rätterna på julen.

Volym: 4 X 330 ml
Alkoholhalt: 7,9 %
Nr: 130609
Pris: 129:10 kr

Etiketter

Allt om Whiskys nyhetsredaktion sammanställer nyheter och annat läsvärt om whisky och öl. Har du något bra nyhetstips? Maila till info@tastynews.se så kanske vi publicerar ditt tips!