Emma tipsar: Prova två Benromach

Det familjeägda destilleriet Benromach producerar whisky till världens whiskyintresserade. Man har verkligen lyckats med sin vision att återskapa destillatet med smakrötter från hur man gjorde förr i Speyside och det verkar ha gått rakt in i entusiasternas hjärtan. Deras djupa, smakrika Speysidewhisky med rökiga undertoner har fått många på fall.

Själv tänkte jag lyfta två annorlunda whiskies från dem som inte har någon rökt malt i sig. Benromach Contrast Organic 2013, lanserades 2022 i Sverige och för inte alltför länge sedan kom deras uppföljare Benromach Contrast Organic 2014 till Systembolagets fasta sortiment. Två enastående whiskies som gjorda för att testa sida vid sida. Den förstnämnda 2013 har legat på fat i åtta år, och vann för övrigt Guld i The Whisky Battle 2023 i kategorin Skotsk Single Malt NAS. Den andra, 2014, har lagrats nio år på fat. Ett års skillnad låter lite när det gäller whiskylagring, men mycket kan ske i ekfatens famn.

Dyra, nya fat ger mycket smak på kort tid

Denna annorlunda och omtalade Benromach Contrast Organic-serie, är 100 % ekologisk, den produceras med orökt malt, filtreras inte och man lagrar den på virgin american oak. Whiskyn är kraftfull, intensiv och samtidigt stilig och har inget att gömma sig bakom. I Skottland är det fortfarande ganska ovanligt att använda nya fat för whiskylagring, en anledning är att de är dyrare, kan tilläggas. Med dessa fat får whiskyn sin extra intensitet, färg och kraftfulla smak, och det på kort tid.

Så för den som är nyfiken vill jag tipsa om att prova dessa två utgåvor av Benromach Contrast Organic-serien bredvid varandra. Det som skiljer dem är att 2014 har ett år ytterligare på sina virgin oak-fat och på den tiden händer det mycket mer än du kan tänka dig. Det här är ett ypperligt tillfälle att uppleva Benromachs destillat på renaste vis, och se vad som händer över tid. Just nu finns fortfarande båda att få tag i på Systembolaget så ännu är inte chansen förlorad. Gör ett minitest där hemma med dessa två och berätta gärna vilken som blev din favorit.

Benromach Contrast Organic, 2013

Alkoholhalt: 46%
Nr: 11847
Volym: 70 cl
Pris: 597 kr

Benromach Contrast Organic, 2014

Alkoholhalt: 46%
Nr: 145
Volym: 70 cl
Pris: 601 kr

Allt om Whiskys nyhetsredaktion sammanställer nyheter och annat läsvärt om whisky och öl. Har du något bra nyhetstips? Maila till info@tastynews.se så kanske vi publicerar ditt tips!