Ölsnacks till Innis & Gunn

Varför inte göra något extra av sommarens alla stunder? Det kan vara efter bastun, på solnedgångsklippan, eller hemma på altanen när gräset äntligen är klippt. Det behöver inte vara så avancerat eller extravagant, en flaska öl och något snacks man kan hålla i handen räcker bra. Här tipsar Allt om Whiskys kock Anders Tegnér om snacks som passar perfekt till Innis & Gunn, och beroende på hur många du gör blir det antingen snacks eller en hel middag.

Pulled pork pie

4 personer

4 toastbröd
3 dl riven cheddar
1 ägg
1 dl grädde
150 g pulled pork, färdigköpt funkar bra
2 msk BBQ-sås, t ex Sweet Baby Ray’s
Muffinsform i metall
Smör till formen

Gör så här:
Smörj muffinsformen med smör. Tryck ner toastbröd i formarna. Tryck till ordentligt men försök att undvika att de går sönder. Strö på 1 dl ost och grädda, 5 minuter på 225°. Blanda köttet med BBQ-såsen. Vispa samman ägg, grädde och 1 dl ost och slå det i brödformarna. Tryck i fläsket och toppa med resterande ost. Grädda 8-10 minuter på 200°.
Tips 1 – om du gör egen pulled pork så tillsätt en generös skvätt Innis & Gunn i grytan. Välj den variant du tycker bäst om.
Tips 2 – det går såklart lika bra med pulled biff, kalkon eller vegetarisk variant.

Krispiga potatisar

4 personer

4 stora potatisar med skal, kokta, kalla
2 msk smält smör
200 g salladskål
1 st salladslök
1 bit röd chili
2 msk thai chilisås
1 msk japansk soja
1 tsk riven ingefära

Gör så här:
Strimla kål, salladslök och chili tunt. Lägg det i en bunke och tillsätt chilisås, soja och ingefära. Dela potatisen på mitten och pensla dem med smör. Lägg dem i våffeljärnet och tryck till så de blir platta. Låt potatisen grädda tills den är krispig. Servera potatisvåfflorna toppade med kålsalladen.

Anders Tegnér är något så mångsidigt som skribent, kock och fotograf. Han skriver och fotograferar för Allt om Whisky och syns frekvent i TV och tidningar. Se mer av Anders alster på tegnersmat.se