Tre hjältar från Irland!

Den irländska oberoende buteljeraren Kinsale Spirit kan nu, via sin svenska importör Sparver AB, erbjuda tre spännande buteljeringar på Systembolaget. Det är tre olika whiskys som var och en hämtar inspiration från belägringen av Kinsale, det slutgiltiga slaget som gjorde att England lyckade att erövra det gaeliska Irland.

Belägringen av Kinsale var en viktig militär konfrontation som ägde rum under det irländska nioårskriget (1594–1603), även känt som Tyrone’s Rebellion. Denna belägring var en avgörande händelse i kampen mellan irländska upprorsmakare och engelska styrkor, och den utspelade sig från oktober 1601 till januari 1602 i staden Kinsale, County Cork, Irland.

Nioårskriget inleddes som en revolt mot Englands försök att stärka sitt grepp om Irland. Huvudaktörerna på den irländska sidan var Hugh O’Neill, earlen av Tyrone, och Red Hugh O’Donnell. De fick stöd från Spanien, som såg ett tillfälle att försvaga England genom att stödja de irländska upprorsmakarna.

I september 1601 anlände en spansk expeditionsstyrka under Don Juan del Águila till Kinsale för att stödja de irländska rebellerna. Engelska styrkor under Charles Blount, baron Mountjoy, omringade snart staden. De irländska ledarna O’Neill och O’Donnell marscherade söderut med sina trupper för att undsätta de spanska soldaterna i Kinsale.

Det avgörande slaget ägde rum den 24 december 1601. De irländska och spanska styrkorna försökte bryta den engelska belägringen, men koordinationsproblem och taktiska misstag ledde till att de misslyckades. Engelsmännen vann slaget, och spanjorerna kapitulerade kort därefter.

Belägringen av Kinsale var en vändpunkt i nioårskriget. Efter nederlaget i Kinsale var den irländska motståndsrörelsen kraftigt försvagad, och Hugh O’Neill kapitulerade formellt till engelska styrkor år 1603, vilket markerade slutet på niårskriget. Den engelska segern vid Kinsale bidrog till att konsolidera engelsk kontroll över Irland och var en av de sista stora händelserna i Englands långa kamp för att erövra och pacificera Irland.

Det irländska företaget Kinsale Spirits har inspirerats av dessa historiska händelser för att hedra de hjältarna som kämpade mot engelsmännen. Buteljeringen The Great Earl är uppkallad efter Hugh O’Neill, The Red Earl hedrar Red Hugh O’Donnell, och The Spanish Earl hyllar Don Juan del Águila.

 

The Red Earl | Irish Blended whiskey

The Red Earl är en blended whiskey som är komponerad av Irish grain whiskey och triple distilled Irish single malt från The Great Northern Distillery. Sedan har den lagrats i en kombination av tre olika fat. Först tre år och nio månader på Ex-bourbon och ex-sherry fat. Sedan har den fått en finish på fyra månader i ex-Riojafat. Bakgrunden till att de har använt Riojafat är att Red Hugh O’Donnell flydde till Spanien för att samla ihop en ny armé, men dog strax efter sin ankomst och ligger idag begraven i Simancas.

I doften bjuder The Red Earl på en kavalkad av fruktiga toner med ett stänk av pepprighet. Här finns också svaga vinösa toner och en touch av fat. Smakmässigt så leverera denna en snyggt komponerad Irländsk blended whisky med frukt i form av persika med ett stänk av Angostura. En del fat finns med i profilen också som hänger med in i eftersmaken. En trevlig whiskey men som kanske bjuder på någon smaksensation – skulle fungera ypperligt i en Irish Coffey!

Artnr: 85582
Alkoholhalt: 40%
Volym: 70 cl
Pris: 479 kr

The Great Earl | Single Grain Irish whiskey

The Great Earl är en grainwhiskey från The Great Northern Distillery och har lagrats på en kombination av Recharred- och Virgin oak fat för att sedan få en finish i fat som tidigare lagrat vin gjorde på den hyllade druvan Sangiovese. Även här har de hämtat inspiration från Hugh O’Neill’s flykt till Vatikanstaten där han i sin tur senare avled och fick en staty rest till sitt minne. Därför har whiskeyn fått en finish i ex-italienska vinfat.

The Great Earl har en krämig doft där märkligt nog nyanser av kaffe träder fram. Här finns också en svag nyans av svavel som döljer sig bakom en snygg fasad av granatäpple och sockervadd. Toner av kola och vanilj är också framträdande. I smaken märker att det en ung whiskey men den har ändå en held del intressanta smaker. Grainkaraktären är intakt och levererar toner av spannmål, banan, snygg vanilj och en touch av fat. En snygg grain whiskey som är väl värd att prova!

Artnr: 85414
Alkoholhalt: 40%
Volym: 70 cl
Pris: 499 kr

The Spanish Earl | Single Malt Irish Whiskey

The Spanish Earl är en trippel destillerad Single Malt från The Great Northern Distillery som sedan också lagrats i tre olika fattyper. Först ex-bourbon sedan ex-rom fat samt ex-stoutfat

The Spanish Earl är nn riktigt fruktbomb i doften! Här finns röda äpplen, persika, banana och en övergripande kryddighet. Djup och bred doft som utvecklas under tid. Fruktbomben fortsätter in i smaken och samma frukter som i doften kommer även här – röda äpplen, persika och banan. Kryddigheten är mer nedtonad men istället träder faten fram och tar plats. En riktigt bra Single Malt från Irland om du gillar somriga och fruktiga whiskys!

Artnr: 85998
Alkoholhalt: 43%
Volym: 70 cl
Pris: 539 kr

 

 

 

Henric Madsen grundade whiskymagasinet Malter Magasin 2017 men har nu anslutit till Allt om Whiskys team. Han bor i Dalarna och hans favoritwhisky är olorosolagrad Glen Ord.