Logga in Ditt konto
Banner med Emma
HemArtiklarRon Santiago de Cuba – rommen från hjärtat av den kubanska traditionen

Ron Santiago de Cuba – rommen från hjärtat av den kubanska traditionen

När man talar om kubansk rom finns det ett namn som bär en särskild tyngd: Ron Santiago de Cuba. Denna rom är djupt rotad i landets själ och historia, född ur den jord, det klimat och den hantverkskunskap som format den karibiska romens karaktär sedan 1800-talet. I staden Santiago de Cuba, där sockerodlingar och kultur länge gått hand i hand, har man i över 150 år destillerat den romstil som kommit att definiera hela den kubanska traditionen – lätt, elegant och balanserad, men med ett djup som speglar öens komplexa historia.

Destilleriet Ron Santiago de Cuba är inte vilket som helst. Det är här, i östra delen av landet, som den så kallade Cuban Light Rum Style en gång föddes. Under den spanska kolonialtiden började kubanska producenter utveckla en rom som skilde sig från den tunga, melassrika rom som dominerade på andra håll i Karibien. Med hjälp av kolonnpannor och en unik filtreringsteknik skapades en ljusare och mer raffinerad dryck. En rom som inte bara var för sjömän och plantageägare, utan också för finsmakare.

Sockerrören som används för Ron Santiago de Cuba kommer från den sydöstra delen av ön, en region som kallas Oriente. Här får plantorna sin karaktär från havets närhet, där den mineralrika jorden och den salta brisen ger sockerrören en särskild friskhet och aromatisk sötma. Den mikroflora som finns i marken bidrar till att forma rommens karaktär redan innan skörden, och endast de bästa stjälkarna pressas till en melass med hög sockerhalt, låg syra och låg viskositet, en kombination som gör den idealisk för destillering. Denna nektar jäser, destilleras och filtreras genom kol, vilket förfinar den torra och eleganta stil som blivit synonym med kubansk rom.

Denna tradition följer Ron Santiago de Cuba än idag. Destillationen sker i kolonnpannor, Coffey Stills, som ger en ren och balanserad sprit som sedan lagras på fat av amerikansk vitek, i det legendariska Don Pancho-lagerhuset, ofta kallat ”den kubanska rommens katedral”. Här vilar faten i tropisk hetta, så nära järnvägsspåren att det sägs att tunnorna darrar när tågen passerar, en rörelse som påstås påverka mognadsprocessen.

Maestros del Ron Cubano

Maestros del Ron Cubano bär vidare kunskap som går i arv.

Bakom varje buteljering står de så kallade Maestros del Ron Cubano – rommästarna som i generationer förfinat hantverket snarare än följt fasta recept. Deras kunskap, överförd från mästare till lärling under mer än åtta generationer, är grunden till den stil som idag definierar Ron Santiago de Cuba.

På Kuba så ser man på sin rom som något mer än en dryck, den är en symbol för öns hantverk, identitet och stolthet. Ett bevis på detta var år 2010 då kubansk rom fick sin egen Denominación de Origen Protegida (D.O.P.), en ursprungsbeteckning som garanterar att produktionen sker enligt strikta regler och traditionella metoder. För att få bära denna beteckning måste rommen vara destillerad och lagrad på Kuba, tillverkad av inhemsk sockerrörsmelass och filtrerad på det sätt som gjort stilen berömd.

Ron Santiago de Cuba 8 Años

Ron Santiago de Cuba 8 Años levererar smaker som visar vad det varma klimatet tillför till lagringen. Tropisk värme, naturlig ventilation och den höga luftfuktigheten skapar en mognadsprocess som går betydligt snabbare än i svalare klimat. Åtta år är i den tropiska världen en respektabel ålder, särskilt när varje år motsvarar nästan dubbelt så mycket fatkontakt som i ett svalt klimat som till exempel här i Sverige eller i Skottland. Resultatet är en mogen men fortfarande livlig rom, något som kubanerna själva kallar “el alma del ron”, rommens själ.

Santiago de Cuba har en rad olika buteljeringar, allt från olagrad rom till den imponerande 25-åring, men just deras 8-åring representrar vad Kubansk rom är på det absolut bästa sättet. Den är mogen nog för att visa hantverket, men inte så gammal att den tappar friskheten.

Kronjuvelen Ron Santiago de Cuba

Staden Santiago de Cuba var under 1900-talet centrum för den kubanska romindustrin, innan revolutionen 1959 förändrade allt. Efter att produktionen nationaliserades skapades företaget Cuba Ron S.A., som samlade landets viktigaste rommärken under statlig kontroll. Bland dessa märken fanns Ron Santiago de Cuba, som snabbt kom att betraktas som den mest sofistikerade i portföljen, en sorts kronjuvel som producerades i begränsade mängder och i huvudsak för inhemsk konsumtion.

Det är först under de senaste decennierna som Ron Santiago de Cuba fått en mer internationell närvaro. Exporten har ökat, och samarbeten med globala aktörer har gjort att rommen numera finns tillgänglig på flera marknader, inte minst i Europa. Ändå har man varit noga med att bevara den autentiska produktionen på Kuba, under samma klimat, med samma vatten och med samma hantverksmässiga kontroll som tidigare.

Ron Santiago de Cuba 8 Años är därför inte bara en välgjord rom, utan också ett stycke levande kulturarv. Den bär med sig ekot från sockerrörsfälten i Oriente, från den surrande järnvägen vid Don Pancho-lagerhuset och från de generationer som fört vidare traditionen. Det är en rom som dansar med rytm och själ, den är lika mycket Kuba som havsbrisen som sveper in över Santiago de Cubas kust.

Ron Santiago de Cuba 8 Años

Alkoholhalt: 40 %
Nr: 8407401
Volym: 70 cl
Pris: 399 kr

Henric Madsen
Henric Madsen
Henric Madsen grundade whiskymagasinet Malter Magasin 2017 men har nu anslutit till Allt om Whiskys team. Han bor i Dalarna och hans favoritwhisky är olorosolagrad Glen Ord.
Relaterade artIklar

Missa inte

Populärt