Vi har testat Mackmyra Special:02

Mackmyra Special:02Det är alltid med nyfikenhet som man inväntar Mackmyras nyheter på Systembolaget. Kommer det att vara rusning till butikerna även denna gång? Åsikterna om deras whisky har alltid varit delade och bara det att det debatteras visar vilket intresse det finns för svensk whisky. Den 2 maj lanseras Mackmyra Special:02 och Systembolaget får 12 000 flaskor. Flaskan på 70 cl har en alkoholhalt på 50,6% och kommer att kosta 693 kronor.

En intensiv och kryddig whisky

Vid första anblicken känns doften söt och fruktig. Stoppa inte näsan långt ned i whiskyglaset utan håll den en bit ifrån och fånga de flyktiga dofterna. Denna unga whisky, knappt 6 år gammal, har också toner som jag lätt skulle ta för äldre whisky än så i en blindprovning. Kryddigheten kommer därefter. Denna lätta rök sitter som en slöja och binder ihop whiskyn på ett snyggt sätt.

I smaken finns rökigheten mycket tydligare än i doften. Ekfatens kryddiga karaktär återfinner man också i smaken. Får whiskyn stå i glaset en stund kan man tydligt hitta vanilj och päron i doften.

Jag provade även whiskyn med vatten. Med vatten tyckte jag att Special:02 blev lite spretigare, inte lika balanserad och svårare i eftersmaken. Den får en stickig eftersmak som inte gör sig väl.

Denna whisky, trots sin muskulösa alkoholstyrka, skulle jag föredra utan vatten. Då är detta en intensiv, skön och fruktig whisky med kryddig kropp iklädd ett par tunna linnebyxor av tjära. Eftersmaken domineras av smaken av en blyertspenna. En lite svettig prislapp men helt klart väl värd att prova.

Hos Mackmyra finns det potential i framtiden. Vänta 5 till 10 år och många ”förståsigpåare” kommer att få bita sig i svansen efter vad de tidigare har sagt om Mackmyran. Lycka till Mackmyra!

Emma Andersson är chefredaktör på Allt om Whisky sedan 2008. Hon är utbildad på Restaurangsakademiens sommelierutbildning och har fått flera utmärkelser, bland annat Benromach Fellowship Award 2011 samt Honorary Stillmen of Benromach som första kvinna i Sverige.

4 kommentarer

  • Låter väldigt intressant! Special är alltid special och tror oxå den blir bättre m tiden!

  • snudd på odrickbar, vilket misslyckande. Kräver massor av vatten, ett bevis på en dåligt utvecklad wirre. Spar pengarna eller köp något gott!

  • Köp två stycken, en till att njuta och den andra kommer växa till en bättre investering än någon bank kan erbjuda.

Comments are closed.