Alla dessa dälder

I whiskysammanhang handlar det om tjugotre eller trettiotre stycken aktiva destillerier vars namn börjar med ordet »glen«, räknar man dessutom nedlagda och rena namnvariationer blir det så många som sextiofem. Sedan finns det faktiskt ett i Kanada också – efter en nioårig juridisk tvist.

Ordet »glen« kommer från skotska gaeliskans »glenn« – eller »gleann«, »gleana« enligt andra källor. Det i sin tur sägs kunna härledas till gamla irländskans »glend«. En översättning till svenska ger fyra möjligheter: dalgång, dalsänka, däld eller »trång dal«, varav däld torde vara den allra bästa.

Det vimlar annars av namn med »glen« världen över och i de flesta fall är det fråga om namn på platser i eller i anslutning till just en däld. På skotska kan »Glen« också betyda en person som bor i en däld och förnamnet »Glenn« har troligen kommit till efter det. Här hemma har förnamnet Glenn av någon anledning blivit väldigt vanligt i Göteborgstrakterna.

Möjligen bar en sådan Glen ibland en Glengarry, sedan 1841 namn på en skotsk mössvariant för män, främst inom det militära och vid högtidliga tillfällen.
När formen »glen« någon gång på 1400-talet började användas i engelska språket var det främst smala bergsdalgångar i Skottland och på Irland som man avsåg, men efterhand breddades betydelsen och kom att stå för liknande dalgångar också i andra länder, som Glengowire, Glen Annie och Glen Osmond i Australien, Glendowie på Nya Zeeland och Glen Norman i Kanada.

glen-ingang

Och när vi nu ändå hamnade i Kanada kan vi ta oss till Nova Scotia, till ön Cape Breton närmare bestämt. Där slog sig en hel del invandrare från skotska Highlands ner en gång i tiden, och där har gaeliskan levt kvar nästan i högre grad än hemma i Skottland. Det keltiska arvet omhuldas mycket, särskilt den musikaliska sidan. Idag lever där omkring 150 000 invånare och ungefär hälften av dem har skotskt påbrå. Öns största stad heter förvirrande nog Sydney. I närheten av den lilla staden Glenville ligger The Glenora Inn & Distillery, Nordamerikas enda single maltdestilleri som grundades 1990 av en Bruce Jardine. Han reste till Skottland och kom hem med ett par kittelpannor, en Mash Tun och tre jäskar. Han byggde ett hus invid MacLellan’s Brook, men insåg ganska snart att det inte räckte och han lät uppföra tre byggnader till. 20 fat destillerade han det första året, men sedan blev det trassel – ekonomiska sådana förstås. Bolaget rekonstruerades ett par gånger och när företaget 1997 övertogs av Lauchie MacLean, också från trakten, utökades anläggningen med sex gäststugor (»chalets«) på bergssluttningen, bortsett från värdshusets redan befintliga nio rum.

Den 8 november 2000 lade Glenora Distillery in en ansökan om att få namnet »Glen Breton«, som deras whisky döpts till, varumärkesskyddat. Tre år senare lämnade The Scotch Whisky Association in en officiell protest – de menade att det var fråga om missledande marknadsföring eftersom ordet »glen« i whiskysammanhang uteslutande ska avse skotsk whisky. Det var inledningen till rättsprocess som först i juni 2009 avslutades när The Supreme Court of Canada fastslog att skottarna var ute och cyklade. Vid det laget uppgick rättegångskostnaderna till 100 000 pund. I juni förra året lanserade Glenora Distillery en whisky med namnet »The Battle of The Glen« för att fira segern.

Visst kopplar man väl »glen« till i första hand skotsk whisky, men det är ju inget varumärke i sig. Enligt Wikimedia finns det 23 skotska destillerier där »glen« återfinns i namnet, sex av dem ligger i Highlands, ett (Glenkinchie) i Lowlands och 16 stycken i Speyside. På www.whiskyroom.co.uk räknas 31 stycken upp. Per Ellsberger listar inte mindre än 65 stycken i »Skotsk Whisky«, men då inkluderar han även de nedlagda och alla namnvariationer, som Glendarroch till exempel som också hette Glenfyne och Glengilp under sin tid.

Glenora_Distillery2

Det är lite oklart vilket destilleri som allra först började använda »glen«, men möjligen var det Glen Garioch som grundades 1794, annars är Glenturret Skottlands allra äldsta destilleri men det hette Hosh Distillery när det kom igång 1775 och fick sitt nuvarande namn först 1826.Yngst bland glendestillerierna är Glengyle Distillery i Campbeltown. Det öppnade den 25 mars 2004 och deras första buteljering är planerad till 2014. Fast namnet leder tillbaka till 1871 när destilleriet startades av William Mitchell (från familjen som äger Springbank). Det stängdes 1925, var tänkt att starta upp igen 1940 men det blev inte av.

Också här hemma har vi haft en glen i form av Old Glen, som ni kan läsa om på annan plats. Den upptäckte tydligen inte Scotch Whisky Association vilket vi kan vara tacksamma för. ?