Fråga Folke: Vilken är den optimala avecen?


Chief Blender Folke Andersson har gjort mer inom svensk whisky än någon annan, han står bland annat bakom namn som Black Ribbon och den bejublade serien Part Nan Angelen. Nu besvarar han era frågor i Allt om Whisky! Dagens fråga: vilken är den optimala avecen?

Fråga:
Hej!
Vilken är den bästa spritsorten till avec eller till kaffet?
Med vänlig hälsning
Lempa i Hörby

Svar:
Tack Lempa för Din Fråga.
Det finns det korta svaret eller det långa. Jag tar det som är lite längre. Först och främst är det ju mycket individuellt vad vi tycker, men mitt generella svar är för den största njutningen. För det är väl den Du vill åt?
Vad bör en bra avec ha för egenskaper för att matcha kaffe i harmoni?
Rund och homogen. Gärna mogen eller helst torkad fruktighet. Viss sötma och inte för mycket torr, syrlig eller ekig fatkaraktär.

Om vi tar det vanligaste förekommande avecerna, jag utelämnar likörer denna gång.
Fatlagrad mörk rom har sötma och fruktighet, men i mitt tycke, ofta för mycket genomträngande alkohol. Äldre rom, har nästan alltid för mycket fatkaraktär. En ca 5 till 10-årig rom skulle kunna gå, men är inte det optimala.
Sprit som grappa och marc är populära i små kretsar. För mig, även jag om provat en del kvaliteter, så är det inte att föredra som avec. De har ofta för stora igenomträngande finkelalkoholer, från en för kort lagring. Det är också vanligt att även etanolen är för påträngande. Lite av en machodryck och inte för njutning.

Calvados som inte är för gammal, inte över 25 år, kan vara ett mycket bra alternativ. Mycket aromrik, med härlig äppeldoft. Dock ofta något för spritig för att matcha den fina äppeldoften och vara den optimala avecen. Äldre Calvados stora problem är att den nästan alltid är för träig enligt min smak.
Armagnac kan vara en bra avec. Det är klart att den sydliga kusinen till cognac är ett bra alternativ även om den lever ett liv i skuggan av cognacen.

För Armagnac gäller, som för alla avecer, att den inte får vara för gammal men heller inte för ung. Ung Armagnac är ofta rå och inte homogen. En Armagnac VSOP kan ha en rund fin kropp, med inte allt för mycket fatkaraktär, och därför ganska rund och fyllig. I äldre Armagnac, över 15-år, blir faten tyvärr nästan alltid för framträdande. Undantag finns förstås – som alltid.

Whisky som avec är för mig, tyvärr kanske många inte håller med, lite av en nödlösning.
Det är ändå den som dricker som bestämmer. Whisky är inte en njutning tillsammans med kaffe. Gärna whisky och kaffe, men helst inte tillsammans.

Om Du ändå skall dricka whisky som avec. Bör det vara en Maltwhisky med inte för mycket, egentligen utan, rök och mycket ringa fatkaraktär. Rund fruktig med lätt sötma och gärna en lätt sherrystil.
En bra och rätt cognac är för mig den bästa avecen. En Cognac VS eller trestjärnig är för ung, omogen, rå och för spritig. En VSOP är nästan alltid ett bra val, även om inte det bästa. En Cognac av Napoleonkvalitet, 12 till 15 år gammal som en Grönstedts VO. Rund och fyllig med torkad frukt, balanserad sötma och ingen påträngande fatkaraktär, är för de flesta det bästa.

Cognac av s.k. högre kvalitet som, XO och Extra cognac är oftast fantastiska och underbara.
Och den största behållningen är att njuta dem utan partner som de är. De är som whisky, bäst i sin egen ensamhet.
Detta är mina åsikter om vad som passar som eller till avec. Det finns mer att gå in djupare på. Det får vi ta en annan gång.

Kom ihåg att det här är mina rekommendationer och det är Du som bestämmer vad och hur Du skall dricka.
Till Stor Njutning
Folke

Emma Andersson är chefredaktör på Allt om Whisky sedan 2008. Hon är utbildad på Restaurangsakademiens sommelierutbildning och har fått flera utmärkelser, bland annat Benromach Fellowship Award 2011 samt Honorary Stillmen of Benromach som första kvinna i Sverige.