Test: 10 riktigt spännande julöl

Julölstest 2011
2011 Mysingen Midvinterbrygd, 500 ml 11381 31,40 kr
Nynäshamns Ångbryggeri AB
Läckert rökigt i mycket överraskande stil där även fruktigheten kommer till tals, doften drar åt tjärad eka. Tjärig även i smak, dominerande rökighet som i rökt torv, massor av saltlakrits med animaliska och minerala toner. Säreget och oslagbart till julbordets charkuterier!

Sigtuna Midvinterblot, 500 ml 11304 32,90 kr
Sigtuna Brygghus
Massor av skön soja i doft, mörk sirap, honung, dominerande fruktkaraktär och en bränd ton med inslag av saltlakrits i avslut. Sött, simmigt i en överraskande vinös stil, finns lite av sött starkvin över det hela och åter saltlakrits och massor av mörk choklad. Kort sagt, fenomenalt, konsumeras fördelaktigast till julnötterna.

2011 S:t Eriks Barley Wine God Jul, 330 ml 11542 21,90 kr
Three Towns Ind Brewers
Bra eldig karaktär utan att vara spritig, samtidigt mycket frukt i doft, citrus, lime, möjligen lite vinäger av den exklusiva typen. Bra balans i smak, fruktsött, julkryddigt så det räcker till och fylligt med en bra längd där eldigheten och syran balanseras av en tydlig apelsinfruktig ton. Våga till sillen, gärna så ren som möjligt.

Falcon Julöl, 500 ml 11329 16,90 kr
Carlsberg Sverige
Mörka toner i doft, lite asfalt, lite bränt, aningen karamelliserat med viss bitter sötma, mörk choklad i bra balans. Välbalanserat också i smak i en mycket igenkännande hustypisk stil med brända, lite bittra toner och en bra längd i avslut med mjuk efterbeska. Bra, bättre, bäst till korven och dopp i grytan.

Oppigårds Winter Ale, 500 ml 11320 26,50 kr
Oppigårds Bryggeri AB
Liten eldig karaktär, kryddigt med sötaktiga inslag, aningen blommig, fin liten parfymerad ton med kolainslag, fudge. Mjuk i smaken, välbalanserat med dominerande inslag av blommiga, lite nejlika med påtaglig, parfymerad beska i helt egen stil. Ett måste till den gravade laxen.

Mariestads Julebrygd, 500 ml 11338 17,50 kr
Spendrups
Fin örtig ton i doft, eldigt med mörka inslag som drar aningen åt starkvin. Tydlig fruktsötma i smak med fin kryddig karaktär och en bra beska som inte riktigt vill ge med sig. Allroundöl och en bra törstsläckare.

N’Ice Chouffe,750 ml 11364 56,90 kr
Brasserie d’Achouffe (Belgien)
Smörkola, gula remmar, örtsmör, blommiga toner i doft, dessutom fin fruktsötma, lite vaniljstång och bra friskhet i en komplex, sprakande komposition. I smak mycket fylligt, blommigt, fruktsött, åter lite örtsmör, vaniljsötma i en närmast fenomenal längd som ger ölet en stor komplexitet. Passar bäst till snittarna med gåslever.

Flying Dog K-9 Cruiser Winter Ale, 355 ml 11012 25,80 kr
Flying Dog Brewery (USA)
Bra fruktighet, kolatoner i doft, lite av den engelska fugden med bra balans med mjuk, frisk maltighet, aningen parfymerad i ton. Friskt i smak med rejäl beska, eldigheten överraskar och kommer liksom krypande, bra fruktighet och en syrlig liten ton i avslut med visst inslag av ingefära och jäst. Smakar utsökt till den egenhändigt gjorda patén på kycklinglever.

Jólabjór, 330 ml 11342 28,90 kr
Ölvisholt Brugghús (Island)
Här hittar vi tjära med parfymerade inslag i doft, blommig, aromatisk, apelsinfruktig med vaniljtoner i den elegantare skolan. Bra balans i smak, åter tjära, lätt parfymerad, lite blommig med apelsinfrukt i en stil som drar åt starkvin. Suveränt till köttbullarna på lammfärs med massor av stark och söt senap.

Shepherd Neame Christmas Ale, 500 ml 11357 28,90 kr
Shepherd Neame (Storbritannien)
Mycket blommig i hustypisk stil i doft, bra frisk maltighet, gräsigt (läs nyklippt gräsmatta), i fin balans. Chokladsött i smak med liten beska i överraskande stil och som avviker från det normalt hustypiska. Läckert i avslut med massor av skön ljus choklad. Perfekt till julens chokladdesserter.

Johan Franco Cereceda är en av landets mest meriterade vinjournalister. Har bred erfarenhet av både journalistik och vin och annan dryck, bland annat som uppskattad utbildare. Johan har tidigare dessutom jobbat på flera av landets vintidningar. Är en av Nordens ledande Spanienspecialister.

En kommentar

Comments are closed.