Emmas favoriter: whisky och ost

Jag har kommit in i en period av roliga whiskyprovningar, nytänkande sådana men även klassiska. Häromdagen fick jag prova mögelost till whisky igen.

Whisky och ost är ju ingenting nytt och har testats oändligt antal gånger. Som många gånger när man inte testat något på ett tag kan man bli lite nytänd på idén. Exakt så var det när min vän öppnade sin whiskygömma och bjöd mig på Old Pultney 17 YO efter maten i förrgår. 21-åringen har fått en del utmärkelser under senaste året men glöm inte denna lillebror till pristagaren. Det är en fruktig, för mig efterrättswhisky, som är lagrad både på sherryfat och bourbonfat. Båda faten kan avslöjas i whiskyns mogna karaktär för att sedan mynna ut i en medellång avslutning.
Kombinationen då av ost och whisky. Den salta lite krämiga osten jag smakade fick smälta lite i munnen innan jag sippade på min lilla malt. Det är helt klart värt att testa och har du ett par olika ostar och ett par olika whisky att servera efter middagen kan du och ditt sällskap skapa en liten miniprovning och se vad just ni tyckte var den perfekta kombinationen. Ni som tycker att blåmögelostar är lite svårt, prova gärna andra ostar till din favoritwhisky. Ett tips är att fråga efter Norrbottenost. Västerbottenost har vi ju alla sprungit på men denna Norrbottenost är väldigt trevlig att skiva tunt och lägga på tungan innan man sakta låter sin whisky sippra in och gifta sig.
Lycka till och njut!

Old Pultney 17YO
B86999, 799kr

Emma Andersson är chefredaktör på Allt om Whisky sedan 2008. Hon är utbildad på Restaurangsakademiens sommelierutbildning och har fått flera utmärkelser, bland annat Benromach Fellowship Award 2011 samt Honorary Stillmen of Benromach som första kvinna i Sverige.