Berns lanserar ny Hålligång-punsch

För exakt femtio år sedan, lagom till Berns 100-års jubileum, togs en jubileumspunsch fram med namnet ”Hålligång-punsch” som anspelade på den populära Hasse & Tage-revyn som gick på Berns då.

– Detta gav oss idén att ta fram en ny jubileumspunsch lagom till vårt 150-årsjubileum. Vi gillar namnet så det har vi behållit, men innehållet är unikt och har en bra balans mellan det traditionella och det moderna, precis som resten av Berns, säger Yvonne Sörensen Björud, vd på Berns.

Även denna jubileumspunsch kommer att heta Hålligång-punsch och har utgångspunkt i den traditionella arrakssmaken men med en modern twist av pomerans. Facile & Co AB har i samarbete med Malmköpings nya spritbolag AB ligger bakom punschen.

Fotnot. Punsch är en söt spritdryck baserad på arrak som i princip bara finns i Sverige. Arrakskryddans ursprung är ostindiskt, men varifrån ordet kommer är emellertid oklart. En teori är från puncheons, de träfat arraken fraktades i. Den mest vedertagna teorin idag lär vara att ordet kommer från hindis ord för fem, pantj, och anspelar på de fem ingredienser som punschen ursprungligen hade: arrak, socker, citronsaft, vatten och te.

Bernspunsch_stor

Etiketter

Johan Franco Cereceda är en av landets mest meriterade vinjournalister. Har bred erfarenhet av både journalistik och vin och annan dryck, bland annat som uppskattad utbildare. Johan har tidigare dessutom jobbat på flera av landets vintidningar. Är en av Nordens ledande Spanienspecialister.