Påsköl 2014 – här är de bästa

paskol_2014
Av de öl vi provat från årets påsksläpp är inslaget av mycket mer amerikansk humle påtagligt, precis som inom den övriga nu gällande öltrenden. Vi har provat åtta av årets 15 påsköl och har utifrån dessa hittat tre favoriter, utmärkta på årets påskbord. Den gemensamma närmaren för dessa tre är att de är väldigt bra matöl, men de klarar sig också utmärkt på egen hand och bjuder på det lilla extra.

Pumpviken påsköl (Nynäshamns Ångbryggeri)

En av tre påskbordsfavoriter. Ölet är av typen Strong Mild Ale och bryggs bland annat med fyra olika sorters karamellmalt och är humlat med Nugget, Challenger och East Kent Golding . I karaktären är ölet torrt och karamelligt, lite åt kolahållet, utan att vara smörigt. Det hade inte skadat om det haft något högre alkohol, och detta för att lyfta kroppen ännu mer. Riktigt bra till mat, och tog hand om feta och salta smaker på ett utomordentligt bra sätt. Pumpviken påsköl, 50 cl, nr 1341, pris 30 kr

S:t Eriks Påskale 2014 (S:t Eriks Bryggeri)

Det andra ölet som vi vill ha med under middagen är en Amerikansk Pale Ale, gjord på Pilsner-, Munich- och ljus karamellmalt samt australiska humlesorten Galaxy. Här möts vi av stora mängder frukt och bra balanserad beska. Denna öl har bra balans, kropp och karaktär för att bara dricka på egen hand men den har också kraft nog att brottas med påskmaten.
S:t Eriks Påskale 2014, 33 cl, nr 1300, pris 18,90 kr

Wisby påsköl (Gotlands Bryggeri)

Tredje ölet som vi tycker ska ha en speciell plats på vårt påskbord är Wisby påsköl, som är ett mustigt öl i bayersk märtzenstil, bryggd med ljus karamellmalt, Cararomamalt, samt Pilsenermalt och humlad med Magnum, Cascade och Amarillo. Här bjuds vi på torkade frukter med en lätt marmeladton utan att vara kladdig, maltig doft och smak samt en liten lätt behaglig syra. Ölet har relativt hög kolsyra med små, nästan aggressiva bubblor som är lite bråkiga men det kan man ha överseende med eftersom kroppen är härligt fyllig, eldig och varm, med en eftersmak som är lång och brödig. Ett utmärkt matöl som man vill dricka mer av med eller utan mat. Wisby påsköl, 33 cl, nr 1390, 18,80 kr

Andra favoriter

Förutom dessa tre hittade vi också ett par påsköl som vi tycker är värda att nämna för att de bidrar med något speciellt utöver det vanliga och de är:

  • Dugges Easter Brown Ale från Dugges Ale- & Porterbryggeri, 33 cl, nr 1337, 23,30 kr. Här är ölet vi kommer ha på dessertbordet – mörk karamell, dadlar, finkon, mycket choklad, både i doft och smak. Det är i vårt tycke mer ett julöl än ett påsköl och passar mer på egen hand än till påskmaten, om man inte dukar fram sötsakerna. Under provningen kom vi fram till att Dugges Browne Ester Ale är som hand i handske till fransk nötnougat.
  • Mohawk Black Easter IPA från Mohawk Brewing Company, 33 cl, nr 1310, 26,80 kr. Mohawk Brewing Company bjöd i år på ett öl som vi inte riktigt ville kategorisera som ett påsköl, men det är tillräckligt intressant för att nämnas, och vi tog oss också friheten att ge den en egen ny påhittad klassificering, nämligen en STIPA, eftersom det smakade som en blandning av en stout och en IPA. Tropisk frukt i kombination med kola, lakrits och lädertoner, mjuk och besk med lång espresso i eftersmaken, lång eftersmak – ett riktigt roligt öl.
  • extra_paskolThe hoppy bunny från Train Station Brewery, 33 cl, nr 1304, 19,90 kr. Det sista ölet som förtjänar att nämnas är The hoppy bunny från Train Station Brewery. Här får humlenördarna ett lättare alternativ, eftersom det bara »väger in« på 4,5 % alkoholstyrka och har en jättetrevlig fruktig doft med både aprikos och mandarin. Tyvärr är kroppen på ölet lite för mesig för att balansera upp den extremet långa efterbeskan, men i det stora hela är det ett trevlig öl som den humlestinna kan dricka många av eftersom den har en så pass låg alkoholhalt.

Två bryggerier som håller stilen och gör ett bra jobb med deras påskbrygder är Nils Oscar med sin karamellpigga Kalaspåsköl och Spendrups med sin humlearomatiska och fylliga Mariestads påskbrygd.

Årets 15 påsköl

• 1327, Three Hearts Påskebrygd, 6 %, 500 ml, 17:90 kr
• 1302, S:t Eriks & Mathias Dahlgren Påsköl, 5,3 %, 330 ml, 19:20 kr
• 1315, Mariestads Påsköl, 5,8 %, 500 ml, 18:30 kr
• 1395, Dugges Påsklager, 6 %, 500 ml, 25:30 kr
• 1390, Wisby Påsköl, 6 %, 330 ml, 18:80 kr
• 1301, Dugges Påsköl 2014, 5 %, 500 ml, 25:30 kr
• 1310, Mohawk Black Easter IPA, 7,5 %, 330 ml, 26:80 kr
• 1338, Jämtlands Påskebrygd, 4,5 %, 500 ml, 25:60 kr
• 1335, Electric Nurse Easter Porter, 4,2 %, 500 ml, 27:80kr
• 1304, Train Station The Hoppy Bunny, 4,5 %, 330 ml, 20:10 kr
• 1360, Nils Oscar Kalaspåsköl, 5,6 %, 330 ml, 19:80 kr
• 1341, Nynäshamn Pumpviken Påsköl, 5,8 %, 500 ml, 30:30 kr
• 1374, Oppigårds Easter Ale, 5,3 %, 500 ml, 27:30 kr
• 1300, S:t Eriks Påskale, 5,5 %, 330 ml, 19:20 kr
• 1337, Dugges Easter Brown Ale, 7 %, 330 ml, 23:30 kr

Vilket påsköl är din egen favorit?

Etiketter

Mikael Göransson är kock, sommelier, fotograf och matstylist. På hans Youtube.kanal Alltid Hungrig kan du lära dig laga nya rätter, komma igång med nya tekniker och massa annat intressant inom mat och dryck. Du hittar massa olika recept och instruktioner så du vet hur du kan lyckas själv hemma i köket!

En kommentar

Comments are closed.