Efter IPA och APA – nu kommer OPA!

O.P. Andersons kryddmästare Jonas Odland har strålat samman med bryggmästaren Fredrik Tunedal på PangPang Brewery. Resultatet är sommarens kyligaste samarbete i form av ölet OPA.

Så här berättar Jonas Odland själv:
– Vi ville skapa en kall bordskamrat till Sveriges populäraste snaps – O.P. Anderson. Idén har funnits hos mig länge då jag vet att väldigt många gärna dricker öl och snaps till sommarmaten. Därför har vi tagit fram en öl som matchar många olika kryddningar och klassisk sommarmat. Öl och snaps är ju väldigt goda smakkamrater och att ölet är alkoholsvagare bidrar till att man inte tappar smaklökarna.

Jung-Pang-Pang-1505286240-1

OPA är en handgjord Session IPA med en lätt maltkropp, vilket lämnar plats åt citrustonerna från den amerikanska humlen, och en återhållen fruktighet från jästen. Ölet är ofiltrerat, opastöriserat, handbuteljerat och är bryggt med PaleAlemalt, Münchnermalt och två sorters Karamellmalt. Humlen är Simcoe och Citra, båda från USA.

– Jag har länge varit intresserad av grunderna i sprittillverkning och det hantverk som kryddmästaren gör för de klassiska svenska snapsarna. Det har därför varit en kul utmaning att hitta ett öl som kompletterar de komplexa kryddorna i O.P. Anderson och samtidigt funkar till typisk sommarmat, berättar Fredrik Tunedal, grundare av PangPang Brewery.

PangPang Brewery grundades 2011 och ligger i ett före detta bageri i Hökarängen utanför Stockholm. Filosofin för bryggeriet är att alltid gå den långa vägen och inte välja det som är mest praktiskt, enklast eller billigast. Detta innebär att all öl producerad av PangPang, och så även OPA:n, är ofiltrerad, opastöriserad och innehåller levande jästceller. Dessutom buteljeras och etiketteras all öl för hand.

Den första juli kommer den, har då nummer 30550 och kostar 39 kronor (33 cl).

Allt om Whiskys nyhetsredaktion sammanställer nyheter och annat läsvärt om whisky och öl. Har du något bra nyhetstips? Maila till info@tastynews.se så kanske vi publicerar ditt tips!