Japansk kreativitet och skotsk skönhet


Världen skriker efter japansk whisky och vi svenskar är inte sena att hänga på. Här har vi en liten pärla värd att köpa för whiskyhyllan därhemma. Med oss har vi även ett tips från en av systembolagets vårnyheter som gick som smör i solen. Hoppas bara att det dyker upp mer för vårt whiskytips från Skottland denna gång är helt fantastisk!

Nikka Coffey Malt

Fruktig whisky med apelsinskal och lime i doften. Len inställsam med aromatiska kryddor i smaken som bryter av. Lätt sötma. Smakar lite nybakad sockerkaka med apelsinskal och kryddor. Lätt bett av fatet i eftersmaken. Kreativ och annorlunda. Kul whisky!

Nikka Coffey Malt

Nr: 85230
Alkohol: 45%
Pris: 749 kr

Deanston 15yo

I doften finner jag apelsinskal, blodapelsin och torkad frukt. Likt månaden april, som inte kan bestämma sig för om det är en vinter- eller vårmånad, väger denna Dalmore 12 fram och tillbaka i karaktär. Den har en finstämd mild grundton av citrusfrukt, lätt och elegant men som sedan letar upp mer robusta toner från olorosofaten. Lite valnöt, bitter choklad och torkad frukt. Liten i eftersmaken med övervägande toner från faten. En whisky att hälla upp och njuta av när första vårsolstrålarna når verandatrappan.

Deanston 15yo

Nr: 20211
Alkohol: 46,3%
Pris: 999 kr

Etiketter

Emma Andersson är chefredaktör på Allt om Whisky sedan 2008. Hon är utbildad på Restaurangsakademiens sommelierutbildning och har fått flera utmärkelser, bland annat Benromach Fellowship Award 2011 samt Honorary Stillmen of Benromach som första kvinna i Sverige.