Smakresan: Hong Kong & strong ale

När ostindiefararna på 1700-talet gjorde den långa resan till Asien fanns förstås rejäla mängder öl ombord. Den förvarades i fat men faten var inte bara praktiska som kärl utan gav även en viss konserverande effekt. Under sitt besök i Hong Kong fick Mariestads bryggmästare Richard Bengtsson fundera på hur ett öl skulle bryggas för att kunna klara en flera månader lång seglats.

Tillsammans med Mackmyras whiskyexpert Eric Bräck diskuterar han olika typer av ekfatslagring och vilken påverkan de har på drycken. Inspirerad av både Eric och det brittiska imperiets ölproduktion väljer Richard att göra en strong ale, som kommer att lanseras på Systembolaget 2 maj. Den nya ölet kallar han Ostindien Strong Ale och det har lagrats fem månader innan det tappats på flaska. Det har en markerad alkoholhalt och komplex smak, och kräver smakrika och kraftfulla maträtter.

Björn Frantzén & Richard Bengtsson
Björn Frantzén & Richard Bengtsson

Kocken Björn Frantzén tar sig förstås an utmaningen och komponerar en bifftartar som perfekt möter Ostindien Strong Alens komplexa maltsmaker. Hur ölen och maten tas emot av Richards gäster ser du i senaste avsnittet i Den Stora Smakresan, som du hittar på YouTube.

Bifftartar med champinjoner, vattenkrasse & tryffel
10 portioner

Ingredienser
Tartar
500 g biff
2 msk brynt smör

Majonnäs
2 äggulor
1 dl smält fett från biffen
1 dl matolja
1 msk dijonsenap
1 tsk ljus vinäger

Krispig potatis
200 g mandelpotatis

Garnityr
30 blad vattenkrasse
100 g hyvlad comtéost
20 g tryffel
100 g champinjoner

Gör så här:

Finhacka biffen. Blanda upp med smöret och salt och peppar. Portionera biffen i stansringar.

Vispa ihop vinäger, senap & äggulorna. Tillsätt fettet droppvis under vispning tills du får en tjock majonnäs. Smaka av med salt och vinäger.

Skär potatisen i tunna stickor. Spola av snabbt så du får bort stärkelsen. Torka potatisen torr. Fritera på 145 grader tills den blir krispig. Lägg på papper och krydda med salt.

Hyvla champinjonen tunt och skär den i avlånga stickor.

Lägg tartaren i botten av tallriken. Toppa med majonnäsen, den krispiga potatisen och champinjonerna. Toppa med vattenkrasse, hyvlad ost och riv över tryffeln. Ringla gärna över lite extra brynt smör om det finns.

Recept av Björn Frantzén

Tartar-Bjorn-Frantzen3

Allt om Whiskys nyhetsredaktion sammanställer nyheter och annat läsvärt om whisky och öl. Har du något bra nyhetstips? Maila till info@tastynews.se så kanske vi publicerar ditt tips!