Bourbonboom & Bourbonrekord

bourbon_warehouse_450
Enligt Kentuckys Distillers’ Association producerade statens bourbondestillerier 1 886 821 fat förra året, och det är högsta noteringen sedan 1967. Sedan år 2000 har konsumtionen gått upp med 315 procent.

Det allra högsta rekordet för bourbontillverkning sattes 1967, då handlade det om 1 922 000 fat, förra året var det alltså bara 35 179 fat mindre. Frågan är om rekordet kommer att slås i år, för det verkar inte vara någon hejd på den rådande bourbonboomen.

Idag ligger totalt 6 657 063 fat med mognande bourbon i Kentucky, den högsta noteringen sedan 1974 då det handlade om 6 683 654 fat. Dagens antal innebär ett och ett halvt fat per invånare i hela Kentucky.

Barrels being filled by Tim Hudnall_450

Att bourbonindustrin blomstrar råder det ingen tvekan om. Den omsätter drygt tre miljarder, genererar 15 400 jobb och betalar 166 miljoner dollar i skatt.

– Det här är häpnadsväckande, fenomenalt, monumentalt. Vi har snart inga adjektiv kvar för att beskriva tillväxten och framgången för Kentuckys bourbon, sa Kentucky Distillers’ Associations president Eric Gregory. Vi fyller fler fat, skapar fler välavlönade jobb och betalar in alltmer skatt och drar till oss turister i allt större utsträckning.

Deras vid det här laget kända Kentucky Bourbon Trail och Kentucky Bourbon Trail Craft Tour satte också rekord förra året med nästan 900 000 som besökte nitton deltagande destillerier – också det rekordmånga.

Etiketter

Allt om Whiskys nyhetsredaktion sammanställer nyheter och annat läsvärt om whisky och öl. Har du något bra nyhetstips? Maila till info@tastynews.se så kanske vi publicerar ditt tips!