Paul John – Den goa whiskyn från Goa

pic_distillery-1
Indisk whisky var för tiotalet år sedan ett elakt skämt i whiskyvärlden. Så slog Amrut ner som en bomb och whiskyhakor tappades över hela världen. Man kunde uppenbarligen göra fantastisk whisky i Indien. Nu håller ännu ett indiskt destilleri på väg att göra om Amruts bedrift: Paul John Distilleries från Goa.

Indien var en brittisk koloni fram till 1947 och det finns en mycket stor population indier som lever i Storbritannien och säg den britt som inte dricker indiskt te.

india_joh8Indien å sin sida anammade mycket av det brittiska: språk, kultur, idrott och inte minst whisky. Efter självständigheten växte det fram en inhemsk whiskyindustri. Eftersom kornodlingarna i landet var ringa sökte man sig till andra grödor, inte minst melass. Några skotska lagar och förordningar brydde man sig inte om, däremot lånade man gladeligen namn som klingande skotskt som Mac, Bagpiper, Old Tavern med flera. Whiskyn som producerades vid de indiska destillerierna hade egentligen en enda uppgift: den skulle blandas med läsk, sodavatten och juice och drickas med is som välbehövlig svalka. I det folkrika landet växte snart dryckesindustrin till enorm storlek och i dag dominerar man spritvärlden totalt. Av de tio största whiskymärkena på världsmarknaden är åtta(!) indiska.

Det var Amrut som 2004 var först ut att ställa om sin whiskyproduktion med sikte på kvalitet och på export västerut. Amrut blev en kioskvältare, att en så ung whisky kunde hålla så hög kvalitet var ofattbart och skottarna stod där med byxorna nere och undrade vad som hade hänt. Idag pågår kvalitetsinriktad singelmaltproduktion vid flera destillerier i landet. Ett av dem är John Distilleries – ett gigantiskt destilleri med 2 000 anställda och anläggningar på 18 orter i Indien.

John Distilleries strävan att tillverka en singelmaltwhisky för exportmarknaderna inleddes några år in på det nya millenniet. 2007 hade planerna blivit verklighet och man invigde ett traditionellt maltwhiskydestilleri bestyckat med två klassiska potstills i Goa.

Paul John Single Malt Whisky lanserades i oktober 2012 och blev en snackis och ryktet spred sig via webbplatser och forum. I dag säljs Paul Johns singelmalt i ett tiotal europeiska länder och antalet ökar ständigt.

I Sverige representeras Paul John av Göteborgsbaserade Whiskytaste och sju utgåvor är tillgängliga via Systembolagets beställningssortiment. I augusti fick vi tillgång till Paul John Peated Select Cask (nr 20246, 799 kr) och i slutet på månaden följs den av Paul John Single Malt Peated Cask (nr 20260, 899 kr).

John Distilleries grundades så sent som 1992 av Paul P. John som nu är styrelseordförande för en jättekoncern. Det är också han som gett sitt namn till bolagets singelmalt.
John Distilleries grundades så sent som 1992 av Paul P. John som nu är styrelseordförande
för en jättekoncern. Det är också han som gett sitt namn till bolagets singelmalt.

Hasse Nilsson är mångårig medarbetare på Allt om Whisky och har ett helt yrkesliv ägnat sig att skriva som copywriter, journalist och författare. I dag är han hovskribent på High Coast Distillery där han också jobbar med marknadsfrågorna. Hasse är en av Sveriges mest anlitade provningsledare och en uppskattad föreläsare. Han har också vunnit både SM och VM i nyskrivna snapsvisor.