Mackmyra Vinterdröm – när Gävle möter Karibien

mackmyravinterdrom_500
Whisky med romfinish har visat sig fungera tidigare, men hittills har ingen svensk whisky släppts som lagrats på romfat. Med nya releasen Vinterdröm gjorde Erik Bräck på Mackmyra något åt saken.

aow_erikbrackGenom sitt arbete som försäljningsansvarig för Norden och Baltikum har Erik Bräck träffat många kunder genom åren, och en fråga har dykt upp med jämna mellanrum.
– Rom-finish på whiskyn var något våra kunder hade frågat efter länge. Sedan jag började arbeta med Mackmyra för tio år sedan har frågan ofta kommit.

När Erik träffade en nordisk produktchef för Plantation Rum och började prata fat visade det sig snart att man var lika intresserade på deras sida att göra något med whiskyfat som Mackmyra var med romfat. Alexandre, som äger Plantation Rum i Cognac i Frankrike, tyckte också mycket om idén. Det dröjde inte länge innan samarbetet hade initierats, och 300 fat i 30 liters storlek från Mackmyra skickades ner till Cognac i Frankrike för att fyllas med rom.

aow_mackmyravinterdromSamtidigt skickades femton 250 liters-romfat upp till Mackmyra för att fyllas med whisky. Tillsammans med Master Blender Angela D’Orazio skred man till verket för att hitta rätt recept för den Mackmyra som skulle få möta romfaten. Det blev icke-rökig bourbonlagrad whisky som fått dra i de franska faten sedan januari. Rommen adderar en sötma och kryddig fruktighet till den vanilj och karamelltydliga Mackmyran.

– Vi buteljererar dem i oktober och släpper Vinterdröm, som whiskyn döpts till, i november, förklarar Erik. Vi kommer att få tillbaka småfaten från Plantation och släpper de exklusivt på Öl & Whiskymässan.
De fat som släpps till försäljning på mässan är så kallade Ambassadörsfat, där kroppen är uppbyggd av bourbonfat, medan gavlarna består av svensk ek.

– Gavlarna utgör faktiskt 25 procent av fatet, så det har en påtaglig inverkan på whiskyn som ligger i de.
Medan faten endast kommer kunna köpas för de svenska kunderna räknar man med att Vinterdröm, som är en säsongsutgåva, kommer att finnas tillgänglig på den internationella marknaden, och man har höga förhoppningar på mottagandet.

– Det blir ju vår största kampanj hittills, menar Erik Bräck. Det roliga med det är att det blir lite som David & Goliat när Mackmyra börjar samarbeta med ett så pass etablerat och stort företag som Plantation Rum.
Och när kommer man kunna prova deras rom med Mackmyra-finish?

– Den släpps i början av nästa år, om jag förstått det rätt.
Under tiden är det först till kvarn som gäller för de romfinish-sugna whiskyvänner som har möjlighet att besöka Stockholm Beer & Whisky Festival i Nacka.

David Mortimer-Hawkins är whiskynörden som spenderar sina dagar som A&R på Sony Music, och är delägare i bryggeriet Frequency Beer Works. Hans passion för musik, öl och whisky i lika delar lyser igenom hans smaknoter, som ofta refererar till musik och artister. Nu vet ni varför! När han inte syns hos oss hörs han allt som oftast på Bandit Radio, där han pratar om just musik, öl och whisky.