Tre nya fasta öl från Galatea

galateanytt_sept_2016
Importören Galatea har sedan första och andra september tre nya öl i Systembolagets fasta sortiment; ett svenskt, ett amerikanskt och ett från tyska Bamberg.

Det svenska ölet i trion kommer från Sigtuna även om namnet är på engelska: Black Soil IPA är inspirerad av de tjocka kulturlager som staden Sigtuna vilar på. Sigtunas 900-åriga historia har lämnat efter sig en särskilt mörk jord, hela tre meter djup, bestående av förmultnade matrester, sopor, byggnadsrester, rester från bränder och förlorade föremål.
Här gestaltas dessa minnen av den mörka Black Soil IPA, full av livliga toner och bitterhet, av ljus sötma och diskret mörka toner.

Så amerikanen då: Den legendariska Pabst Blue Ribbon finns nu också på burk.
”PBR”, eller ”The world’s best cheap beer”, har mängder av fans i populärkulturen.
Pabst Blue Ribbon bryggs med kornmalt, majssirap och humle från amerikanska Stillahavskusten samt Jugoslavien. Den mognar i lagerkällare till en mjuk och robust smak i pilsnerstil. Denna version, Pabst Blue Ribbon Export, är ett extra smakrikt öl för den svenska marknaden.

Aecht Schlenkerla Rauchbier är en urgammal tysk specialitet ifrån Bamberg, Franken, som nu återigen finns i det fasta sortimentet. Ölet får sin rökta smak från torkningen av malten som sker med vedeldning, med al-, bok- eller ekved. Förr torkades malten alltid med rök från öppen eld, men idag är det normala att man använder varm luft för att få fram den rena maltsmaken.

Sigtuna Black Soil IPA (nr 1694, 33 cl, 24,90 kr)
Pabst Blue Ribbon (nr 1641, 35,5 cl, 14,90 kr)
Aecht Schlenkerla Rauchbier (nr 1437, 50 cl, 26,90 kr)

Allt om Whiskys nyhetsredaktion sammanställer nyheter och annat läsvärt om whisky och öl. Har du något bra nyhetstips? Maila till info@tastynews.se så kanske vi publicerar ditt tips!