Överlevnadstävling – The Ultimate Ardbeg Ardventure

aow_ardbeg-survival-kit-500
Radioprofilen Titti Schultz är en av tio mediapersonligheter som är med i äventyrs- och överlevnadstävlingen The Ultimate Ardbeg Ardventure. Allt om Whisky ringde Titti och fick ett snack om den senaste veckans strapatser.

Till tävlingen The Ultimate Ardbeg Ardventure valdes tio mediepersonligheter med whiskyintresse och äventyrlig ådra ut. De ska ta sig runt på Islay och under tre dagar utföra ett antal tuffa whiskyrelaterade utmaningar.

Vinner gör den som visar prov på goda överlevnadskunskaper, och som dessutom både vågar utmana sig själv, gå långt utanför sin ”comfort zone”, och samtidigt visar sig vara den bästa lagspelaren och teamkamraten. Tävlingsmomenten är utmaningar som att gräva torv, ro över vattnet med whiskyfat samt rulla whiskytunnor.

Äventyrsgänget redo för strapatser. Titti Schultz längst till vänster.
Äventyrsgänget redo för strapatser. Titti Schultz längst till vänster.

Hur har veckan varit?
– Det har varit väldigt spännande och kul, men också riktigt tufft. Jag trodde att det skulle vara lite sådär tillrättalagt och uppstyrt som det brukar vara i de flesta pressammanhang, men det här har varit ett äventyr på riktigt. Vi bär runt på ryggsäckar som väger ungefär 17 kilo, promenerar fyra, fem timmar om dagen, bygger läger och slår upp tält. I natt började det regna och storma mitt i natten, och allt blev genomblött, säger Titti Schultz

Vad har ni fått göra för utmaningar?
– Det har varit olika whiskyrelaterade utmaningar, som att gräva torv och sedan bygga flottar för att frakta torven, precis på det sättet man gjorde förr i tiden. Vi har också haft en roddtävling där rott de klassiska båtarna, skiff, som man förut använde för att frakta whiskyfat. Det har varit både lärorikt, utmanande och intressant, jag har verkligen lärt mig massor.

Roddtävling med skiffs. Klicka för större.
Titti och gänget tar det med ro. Klicka för större.

Vad har den tuffaste utmaningen varit?
– Det jobbigaste har nog varit alla fästingar, det är sjukt mycket fästingar här, vilket blir lite besvärligt eftersom man har så många lager kläder på sig. Jag har säkert haft ett tjugotal fästingar på mig under de här dagarna.

Hur kom det sig att just du fick chansen att tävla?
– Framför allt för att jag är så intresserad av historien bakom whisky, för mig är det nästan mer spännande än att smaka själva whiskyn. Dessutom bangar jag aldrig en tuff utmaning, jag är tävlingsmänniska in i märgen.

Vad har du lärt dig under de här dagarna?
– Hur mycket som helst. Dels massor om whiskyproduktion, och jag är verkligen hänförd av hantverket bakom den här whiskyn. Men jag har också fått lära mig om överlevnad och livräddning, som hur man gör upp eld, lägger om ett sår, vilka växter i naturen man kan äta och inte. Det har varit en slitig men fantastisk upplevelse.

aow_ardventurer_day1_021

Har ni fått dricka någon whisky också?
– Absolut, vi har haft lite whisky att värma oss med om kvällarna, haha. Och vi har också haft en riktig whiskyprovning, mitt ute i vildmarken i närheten av Kildalton Cross. Där fick vi bland annat prova Ardbeg Kildalton från 1981, en whisky som kostar ungefär tusen pund och som i stort sett är omöjlig att få tag på idag. Den är gjord med bara lite peat och har mer fokus på sherry istället. Helt fantastisk whisky.

Hur firar du målgången?
– Med en lång dusch! Och en whisky såklart, förmodligen blir det en Ardbeg Supernova.

Andreas Grube är en mångsysslare med många strängar på sin lyra: journalist, sommelier och dessutom musiker och kompositör som skriver musik åt såväl film och tv som diverse popartister. Här på Allt om Whisky deltar han både som provare och med initierade reportage om personerna och platserna bakom spriten.