Fullers: Porter till en drottning

aow_fullers_past_master
Varenda eftermiddag sedan 1845 har bryggarteamet på Fuller’s noggrant skrivit ner de ingredienser de använt sig av under dagens bryggning. Det har gjort serien Past Masters möjlig, och nu har den sjunde kommit: Fuller’s Past Master 1926 Oatmeal Porter

aow_fullers_past_master_1751926 var ett speciellt år i England för då föddes nämligen prinsessan Elizabeth. När hon nu fyllde 90 år så letade Fuller’s upp ett recept från hennes födelsedag. Det handskrivna receptet nämner Warrior- och Centennialhumle från USA, en blandning av Golden Promise och black malts, och – ovanligt nog – havreflingor.

Där finns också invertsocker nämnt – och då undrar man vad det är, och så här står det på Wikipedia: ”Invertsocker bildas genom en hydrolys (spjälkning) av sackaros (rörsocker), och innehåller lika delar glukos (druvsocker) och fruktos (fruktsocker). (…)Namnet invertsocker kommer sig av att blandningen uppvisar omvänd optisk rotation jämfört med sackaros. Hydrolysen leder därför till att sockerlösningen ”inverteras” i optiskt hänseende.”

På den tiden var socker faktiskt billigare än pale ale-malt. Resultatet är en mjuk, annorlunda porter med toner av kaffe och mörk choklad.

Fuller’s Past Master 1926 Oatmeal Porter (nr 11280, 50 cl, 39,90 kr)

Danielsson författare och konstnär med stort vinintresse, som skrivit ett tjugotal böcker, av vilka flera översatts. Har haft ett tjugotal enmansutställningar runt om i Europa. Bernt har sedan 2001 arbetat tillsammans med Åke Jacobsson som skribent och redaktör