Orochata – krämig, spansk likör

aow_l43_orochata_bottle_2glass_ingredients_landscape2-1600x1077
Sedan i augusti finns en ny spansk likör i Systembolagets beställningssortiment – den är inspirerad av Spaniens nationaldryck Horchata.

aow_orochata_flaskaHorchata är Spaniens nationaldryck. Den har sitt ursprung i forna Egypten där jordmandeln var en av de första grödorna som exporterades. Jordmandeln kunde även återfinnas i vaser i de egyptiska faraonernas gravar. Jordmandeln är egentligen ett frö som, när man äter det, smakar som en blandning mellan kokos och mandel. Jordmandeln blir allt mer vanlig inom hälsokosten då den är rik på järn, kalium, magnesium samt Vitamin C och E.

Araberna förde plantor till Spanien under det Moriska kungadömet och Valencia, med dess bördiga jord och strålande sol, blev centrum för att producera Horchata, som görs av jordmandel blandad med socker och är smaksatt med kanel samt citron.

Likören Orochata Licor 43 (nr 80033, 239 kr) har inspirerats av Horchata. Den krämiga likören är laktosfri (kan dock innehålla mjölkprotein) och har en alkoholhalt på 16 procent. Den rekommenderas att serveras kyld, lätt skakad och över is.

Den görs av det privatägda företaget Diego Zamora, S.A. som grundades i Cartagena 1945 och har vuxit till att bli en av Spaniens större dryckeskoncerner och deras produkter finns idag i drygt 70 länder.

Allt om Whiskys nyhetsredaktion sammanställer nyheter och annat läsvärt om whisky och öl. Har du något bra nyhetstips? Maila till info@tastynews.se så kanske vi publicerar ditt tips!